A közgazdaságtan nevű tárgy jó betekintést nyújt, hogy mit is tanul az a hallgató az egyetemen, akiből később közgazdász válik. A tárgy magában foglalja a közgazdaságtan több nagy részterületét.

Ezek név szerint:

  • mikroökonómia
  • vállalatgazdaságtan
  • makroökonómia
  • marketing
  • jog
  • statisztika
  • pénzügytan
  • adózási ismeretek
  • számvitel

A mikroökonómia az egyes gazdasági szereplők magatartását vizsgálja. Miként költi el a fogyasztó a jövedelmét különböző javakra, miért annyi embert foglalkoztat egy vállalat, amennyit?

A vállalatgazdaságtan keretein belül megismerheted, miből áll egy cég elindítása, különböző megjelenési formák tulajdonságait és felépítésüket. Megtudhatod, hogy mi a különbség a menedzser és a tulajdonos között, és milyen viták alakulhatnak ki közöttük.

makröokonómia nemzetgazdasági szinten vizsgálja egy adott ország gazdaságát. Megtudhatod mit is jelent valójában a GDP, hogyan számolják és mi a jelentősége. Megvizsgáljuk, hogy az állam miként segíthet az ország növekedésében, és esetenként mivel fogja vissza azt.

A marketing segít átértékelni, más nézőpontból megközelíteni egyes plakátokat, TV-s reklámokat. Megtanulod, hogy milyen problémába ütköznek a vállalatok egy új termék bevezetése során, illetve megtudod, hogy mi a titka a hosszú távú népszerűségének

A jog olyan tudást biztosít számodra, mely egy szerződés megírása, aláírása során elengedhetetlen. Megtudhatod, hogy egy szerződés mikor érvényes, vagy veszíti érvényességét. Mi kell ahhoz, hogy egy értéktárgy adás-vétele papíron is érvényes legyen.

A statisztika az egyes adatok összehasonlításának, számszerű megjelenítésének, látványos ábrázolásának tudománya. Célja, hogy a valóságot minél egyszerűbben, akár egy számban képes legyen jellemezni.

A pénzügytan bemutatja a pénz kialakulásának múltját. Megismerheted, a bankok miként teremthetnek 10 forintból 1000 forintot anélkül, hogy új pénzérmét veretnének. Megtudhatod mi a különbség részvény és kötvény között, illetve megismerheted a vállalatfinanszírozás különböző módszereit.

Az adózási ismeretek magába foglalják a különböző adónemek ismertetését, hogy melyik adót minek arányában kell fizetni. Megtudhatod, hogy az adó alanya és az adó fizetője nem minden esetben egyezik meg. Továbbá arra is megtaláljuk a választ, hogy miért is éri meg ezt becsületesen fizetni.

A számvitel olyan hasznos információkat foglal magába, amelyek egy vállalkozás megismerésében sokat segítenek. Megmutatja, egy vállalat miképpen csoportosítja a rendelkezésre álló vagyonelemeit, a termeléshez szükséges eszközök egy vállalkozás vagyonában hogyan jelennek meg.

A tárgy nagy segítség az egyetemi tananyagok elsajátításában. Azok a hallgatók, akik már középiskolában tanultak közgazdaságtant, sokkal könnyebben abszolválják az egyetemi tárgyaikat, és hamarabb elkezdik elsajátítani a közgazdászok látásmódját.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus 2018
Ke Sze Cs Szo Va
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2