Sikeresen is okosan!

Biztosan sokan voltatok már irigyek egy-két sztárra, hírességre, hiszen nekik „olyan könnyű minden”. Azonban sok ember nem csak tehetségével és talpraesettségével tűnik ki a tömegből, egy közszereplőnek a műveltsége is hozzájárulhat sikeréhez. Ha a sztárok babérjaira törnétek, érdemes tehát odafigyelni az iskolában és a szombati tanításokon, vagy szorgalmasan kitölteni e-learning tesztjeinket. A következőkben olyan celebeket mutatunk be Nektek, akik amellett, hogy megcsinálták a szerencséjüket, tanult és rendkívül okos emberek is egyben.

Matt Damon

matt
A híresség felvételt nyert a világ egyik legismertebb és legelismertebb egyetemére, a Harvardra, ahol színészetet tanult. A Massachusetts állambeli egyetem tagja a Borostyán Ligának, melyhez Észak-Amerika elit felsőfokú iskolái tartoznak, a Harvardra bekerülni tehát önmagában nagy elismerés. Bár Matt Damon tanulmányait színészi sikerei miatt nem fejezhette be, de itt fogant meg benne a „Good Will Hunting” című film alapgondolata is, melyben egy egyetemi takarítóként dolgozó srác old meg Nobel-díjas professzorokat is zavarba ejtő matekpéldákat.

 

 

 

 Natalie Portman

 forrás: dreamnfun.com HQ 2014. Alex
Portman kifejezetten jó tanuló volt, saját bevallása szerint ha a színészi karrierje akadályozta volna az egyetemi tanulmányait, akkor az egyetemet választotta volna.  Szerencsére a kettő nem ment egymás rovására. Portman Oscar- és Golden Globe díjas színésznő, de vonzó kisugárzását eszének is köszönheti. A színésznő Matt Damonhoz hasonlóan a Harvardra járt, pszichológia szakot végzett, és írásai folyóiratokban is megjelentek.

 

 

James Woods

 forrás: photobucket.com
A híres színész az MIT-n szerzett diplomát politológiából, bár eredetileg szemsebészi karrierre vágyott. Egyetemista évei alatt a Theta Delta Chi Közösség tagja volt, melynek célja a „szociális és morális értékek, valamint az intellektualitás javítása a barátság segítségével”. Színészi ambíciói miatt New Yorkba ment, hogy színpadon is megjelenhessen. Eleinte nehéz dolga volt, de miután többször fellépett a maroknyi New York City színházi csapattal, Woods megkapta élete első filmszerepét. A Golden Globe és Emmy-díjas színész IQ-ja hivatalosan 184, ami kiemelkedően magas, az emberek mindössze 0,2%-ának intelligenciahányadosa éri el a 140-et.

 

 

 

 Emma Watson

people.com/fameflynet 2014
Mindenki Hermionéja nemcsak a híres Harry Potter filmekben alakít rendkívül okos lányt. A színésznő a Brown University-n szerezte meg diplomáját angol irodalomból, de az Oxfordot is megjárta egyetemi évei alatt. A Vogue címlapját is meghódító fiatal hölgy jelenleg az ENSZ női egyenjogúságért küzdő szervezetének jószolgálati nagyköveteként tevékenykedik, és a női egyenjogúság elkötelezett védelmezője.

A hírnév tehát nem minden, és egy diplomáért még Natalie Portman is félredobná a karrierjét. Tanulni, és okosnak lenni menő és szexi, találkozzunk a szombati tanításon, ahol Ti is egy lépéssel közelebb kerülhettek a hírnévhez, a diplomához és a sikerhez! :)

Őszi szünet

 


Elérkezett
az ősz valószínűleg leginkább várt hete, az őszi szünet. Ahhoz azonban, hogy megfelelően tudjátok ezt értékelni, valamit tudnotok kell az egyetemi szünetekről:
leginkább azt, hogy nincsenek! Pontosabban a legtöbb egyetemre igaz (így a Budapesti Corvinus Egyetemre is), hogy nincs őszi szünete, de még a téli és nyári szünet egy részét is a vizsgaidőszak tölti ki és nem a gondtalan szórakozás. Habár maga a szorgalmi időszak és az egyetemi év sokkal lazább, és szabadabb mint a középiskolában, azért hiányozhat majd az a fajta „szünetelés”, amit megszoktatok.
Ahhoz, hogy a szünet (mely könnyen lehet, hogy életetek utolsó szabadon eltöltött őszi hete lesz) a lehető legjobban teljen, készültünk nektek néhány tanáccsal és tippel az aktív kikapcsolódáshoz.

 

 

 

A természet sokak szerint ősszel a legszebb. Az utakat a sárguló levelek tengere önti el, az idő már kellemesen hűvös, frissítő. Ilyenkor jut idő a nyáron ki sem nyitott könyvek elolvasására, miközben az aláfestést az eső monoton kopogása adja meg az ablakon.
Ha pedig kisüt a nap, kellemes időtöltést nyújthat egy kirándulás a szabadban, természetben, hogy kiszellőztesd a fejed a térgeometria, a negatív externáliák vagy épp Károly Róbert gazdaságpolitikája után.

Következzen néhány kirándulóhely, amelyet érdemes felkeresni, amikor a legszínesebb évszak beköszönt.


Normafa

Ha kiszakadnál a város zajából, ha magad mögött tudnád pár órára Budapest pörgős életvitelét, viszont nem szeretnél három órát vonatozni és cipelni annyi anyukád által készített szendvicset, amennyi normál esetben egy éves fejadagod lenne, akkor a Normafa lehet a legjobb választás egy könnyed délután eltöltésére.
A hely egyébként eredetileg a Viharbükk nevet viselte, a Normafa név 1840-ben ragadt rá, amikor Schodelné Klein Rozália
, világhírű operaénekesnőnk örömében elénekelte itt Bellini Norma című darabjának egy áriáját, miután elnyerte a közönség ajándékát, egy ezüst sarlót.

  

Solymár


 

A Budai-hegység, a Alsó-Jegenye-völgy és a Pilis által közrefogott területen elhelyezkedő Solymárt viszonylag hamar (fél órán belül) meg tudod közelíteni mind busszal, mind vonattal.
Ez a fél óra szintén pont arra elég, hogy kilépj a hétköznapokból, a városból, és évezd kicsit a nyugalmat, amiből az iskolapadban nem túl sok jut. Legjobban talán akkor jársz, ha a kék turistajelzést követed, ami egy darabig a Paprikás-patak völgyében
  vezet, amíg el nem éred a méltán híres vízesést. Az ösvény egyébként felvisz egészen a 14. században épült Szarkavár romjaiig, hogy aztán újra a város szívébe kalauzoljon vissza.

 

Balaton


 

A Balatonon a nyár végeztével egyszerűen vége a szezonnak, pedig ennek nem így kellene lennie. Az ősz talán a legalkalmasabb évszak a Balaton körbebiciklizéséhez, így jobban megismerheted a kis falvakat, mint a nyári főszezonban. Ha viszontéppen nem érzed magadban a késztetést a 240 kilométeres táv megtételére, akkor látogass el a Badacsonyba. Gyönyörű a panoráma, tiszta a levegő és ha szerencséd van, még az idei szüret végeredményét, a híres badacsonyi borokat, vagy mustot is megkóstolhatod!

 

 

 

 Rám-szakadékHa extrémebb túrára vágysz, a Dunakanyar és legnépszerűbb túracélpontja, a Rám-szakadék vár Téged szűk, létrával biztosított szurdokaival és keskeny folyosóival.

A kirándulóhely kétfelől is megközelíthető: fentről Dobogókő, lentről pedig Dömös határolja Magyarország egyik legizgalmasabb turistaútvonalát. A túrázók egyébként a Dömös felőli megközelítést javasolják, mivel sokkal könyebb és biztonságosabb is felfelé mászni, mint lefelé. Az őszi szünet azért is lehet a legjobb időpont ehhez a túrához, mert ilyenkor elkerülhető a hétvégi dugó, ami egy-egy létránál vagy szűkebb folyosónál kialakul.

Reméljük turistacélpontjaink felkeltették az érdeklődéseteket, és ellátogattok majd a szünet ideje alatt valamelyik kirándulóhelyre. Kellemes szórakozást és kikapcsolódást kívánunk erre a pár napra. J

 

Miért a Közgáz?

Ma már szinte nem telik el úgy nap, hogy ne hallanánk a hírekben, buszon, nagymamánknál vagy a fodrászüzletben valamely cég vagy ország újabb gazdasági botrányáról.
Ahhoz képest, hogy a modern közgazdaságtan viszonylag új színnek tűnik a tudományok palettáján - bár mint annyi tudomány esetében, itt is helyénvaló lenne a szokásos kezdőmondat: "már az ókori görögök is..." - életünket a végletekig meghatározza.

Ha tudni szeretnéd, hogyan tudod beállítani egy termék optimális árát, ha képben szeretnél lenni a fogyasztói döntések rendszerével, és ezeket modellezni is szeretnéd, akkor jó helyen jársz, akár a Studium Generale Közgáz szekcióját választod, akár a Budapesti Corvinus Egyetem padsorait fogod koptatni az elkövetkezendő éveidben.

Kedvcsinálónak pedig jöjjön néhány érdekesség a nagyvilágból!

Görögország, a válságokból tapasztalt

 http://www.businessinsider.com
Görögország függetlenségét 1830-ban
vívta ki az Oszmán Birodalomtól francia, angol és orosz segítséggel. Még Lord Byron, az angol romantikus költészet emblematikus alakja is segítette a görögök Birodalomból való kiszakadását. Függetlensége óta az ezer sziget országa összesen 90 évet töltött pénzügyi válságban, összesen 5 alkalommal.  Az adatok ugyan meglepőek, a mediterrán ország azonban Venezuela és Ecuador után csak a harmadik helyet tudhatja magáénak a pénzügyi válságok véget nem érő versenyén.

 

 A Tradíció itt kezdődik

http://www.businessinsider.com
Ha már a Balkán-félszigeten járunk, következzen még egy érdekes tény: Görögország a harmadik legnagyobb olívaolaj-termelő ország a világon 300000 tonna olajtermelésével, amelynek 90%-át az Európai Unión belül értékesítik. Az olajfák között akad olyan is, amelyet még a 13. században ültettek és azóta is szorgalmasan termeli az olajat.

 

 

 

 

 Svájc és Szingapúr - Tényleg csak "bankhatalom" vagy valós termelő?


Sokan gondolják úgy, hogy az úgynevezett posztindusztriális gazdaságban a "kétkezi munkák" vesztettek értékükből, helyettük a szolgáltatóipar lett a gazdaság motorja.
"Nézd csak meg Svájcot! Semmit nem csinálnak, mégis gazdagok!"

A valóságban azonban ez teljesen máshogy működik. Az UNDO adataira hivatkozva, 2002-ben Svájcban volt a legnagyobb egy főre jutó termelő érték, ami magasabb, mint Japáné 2010-ben.
Szingapúr sem marad ki. A maga 48%-os termelésével az első helyen végzett, még az USA-t is megelőzve.

 

Inflációból ötös

Múlt-kor történelmi portál, 2012.11.29
Sokan nem tudják, de a világ legnagyobb mértékű inflációja nem valamilyen harmadik világbeli, szegény országban jelentkezett. A II. világháború után Magyarország produkálta a legnagyobb mértékű pénzhígulást, aminek csak a Forint 1946-os bevezetése tudott gátat szabni. Ekkor egy Forint 400 000 kvadrillió pengőt ért, amely a 0,1 fillér értékét sem közelíti meg. Ezzel a 10^16 %-os inflációval mi tartjuk a rekordot. Ugyan a zimbabwei Dollár 2008-ban 10^10%-os pénzromlásával megközelítette a magyar mértéket, de a dobogó teteje továbbra is vitathatatlanul a miénk! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Február 2018
Ke Sze Cs Szo Va
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4