Miért a Közgáz?

Ma már szinte nem telik el úgy nap, hogy ne hallanánk a hírekben, buszon, nagymamánknál vagy a fodrászüzletben valamely cég vagy ország újabb gazdasági botrányáról.
Ahhoz képest, hogy a modern közgazdaságtan viszonylag új színnek tűnik a tudományok palettáján - bár mint annyi tudomány esetében, itt is helyénvaló lenne a szokásos kezdőmondat: "már az ókori görögök is..." - életünket a végletekig meghatározza.

Ha tudni szeretnéd, hogyan tudod beállítani egy termék optimális árát, ha képben szeretnél lenni a fogyasztói döntések rendszerével, és ezeket modellezni is szeretnéd, akkor jó helyen jársz, akár a Studium Generale Közgáz szekcióját választod, akár a Budapesti Corvinus Egyetem padsorait fogod koptatni az elkövetkezendő éveidben.

Kedvcsinálónak pedig jöjjön néhány érdekesség a nagyvilágból!

Görögország, a válságokból tapasztalt

 http://www.businessinsider.com
Görögország függetlenségét 1830-ban
vívta ki az Oszmán Birodalomtól francia, angol és orosz segítséggel. Még Lord Byron, az angol romantikus költészet emblematikus alakja is segítette a görögök Birodalomból való kiszakadását. Függetlensége óta az ezer sziget országa összesen 90 évet töltött pénzügyi válságban, összesen 5 alkalommal.  Az adatok ugyan meglepőek, a mediterrán ország azonban Venezuela és Ecuador után csak a harmadik helyet tudhatja magáénak a pénzügyi válságok véget nem érő versenyén.

 

 A Tradíció itt kezdődik

http://www.businessinsider.com
Ha már a Balkán-félszigeten járunk, következzen még egy érdekes tény: Görögország a harmadik legnagyobb olívaolaj-termelő ország a világon 300000 tonna olajtermelésével, amelynek 90%-át az Európai Unión belül értékesítik. Az olajfák között akad olyan is, amelyet még a 13. században ültettek és azóta is szorgalmasan termeli az olajat.

 

 

 

 

 Svájc és Szingapúr - Tényleg csak "bankhatalom" vagy valós termelő?


Sokan gondolják úgy, hogy az úgynevezett posztindusztriális gazdaságban a "kétkezi munkák" vesztettek értékükből, helyettük a szolgáltatóipar lett a gazdaság motorja.
"Nézd csak meg Svájcot! Semmit nem csinálnak, mégis gazdagok!"

A valóságban azonban ez teljesen máshogy működik. Az UNDO adataira hivatkozva, 2002-ben Svájcban volt a legnagyobb egy főre jutó termelő érték, ami magasabb, mint Japáné 2010-ben.
Szingapúr sem marad ki. A maga 48%-os termelésével az első helyen végzett, még az USA-t is megelőzve.

 

Inflációból ötös

Múlt-kor történelmi portál, 2012.11.29
Sokan nem tudják, de a világ legnagyobb mértékű inflációja nem valamilyen harmadik világbeli, szegény országban jelentkezett. A II. világháború után Magyarország produkálta a legnagyobb mértékű pénzhígulást, aminek csak a Forint 1946-os bevezetése tudott gátat szabni. Ekkor egy Forint 400 000 kvadrillió pengőt ért, amely a 0,1 fillér értékét sem közelíti meg. Ezzel a 10^16 %-os inflációval mi tartjuk a rekordot. Ugyan a zimbabwei Dollár 2008-ban 10^10%-os pénzromlásával megközelítette a magyar mértéket, de a dobogó teteje továbbra is vitathatatlanul a miénk!