Őszi szünet

 


Elérkezett
az ősz valószínűleg leginkább várt hete, az őszi szünet. Ahhoz azonban, hogy megfelelően tudjátok ezt értékelni, valamit tudnotok kell az egyetemi szünetekről:
leginkább azt, hogy nincsenek! Pontosabban a legtöbb egyetemre igaz (így a Budapesti Corvinus Egyetemre is), hogy nincs őszi szünete, de még a téli és nyári szünet egy részét is a vizsgaidőszak tölti ki és nem a gondtalan szórakozás. Habár maga a szorgalmi időszak és az egyetemi év sokkal lazább, és szabadabb mint a középiskolában, azért hiányozhat majd az a fajta „szünetelés”, amit megszoktatok.
Ahhoz, hogy a szünet (mely könnyen lehet, hogy életetek utolsó szabadon eltöltött őszi hete lesz) a lehető legjobban teljen, készültünk nektek néhány tanáccsal és tippel az aktív kikapcsolódáshoz.

 

 

 

A természet sokak szerint ősszel a legszebb. Az utakat a sárguló levelek tengere önti el, az idő már kellemesen hűvös, frissítő. Ilyenkor jut idő a nyáron ki sem nyitott könyvek elolvasására, miközben az aláfestést az eső monoton kopogása adja meg az ablakon.
Ha pedig kisüt a nap, kellemes időtöltést nyújthat egy kirándulás a szabadban, természetben, hogy kiszellőztesd a fejed a térgeometria, a negatív externáliák vagy épp Károly Róbert gazdaságpolitikája után.

Következzen néhány kirándulóhely, amelyet érdemes felkeresni, amikor a legszínesebb évszak beköszönt.


Normafa

Ha kiszakadnál a város zajából, ha magad mögött tudnád pár órára Budapest pörgős életvitelét, viszont nem szeretnél három órát vonatozni és cipelni annyi anyukád által készített szendvicset, amennyi normál esetben egy éves fejadagod lenne, akkor a Normafa lehet a legjobb választás egy könnyed délután eltöltésére.
A hely egyébként eredetileg a Viharbükk nevet viselte, a Normafa név 1840-ben ragadt rá, amikor Schodelné Klein Rozália
, világhírű operaénekesnőnk örömében elénekelte itt Bellini Norma című darabjának egy áriáját, miután elnyerte a közönség ajándékát, egy ezüst sarlót.

  

Solymár


 

A Budai-hegység, a Alsó-Jegenye-völgy és a Pilis által közrefogott területen elhelyezkedő Solymárt viszonylag hamar (fél órán belül) meg tudod közelíteni mind busszal, mind vonattal.
Ez a fél óra szintén pont arra elég, hogy kilépj a hétköznapokból, a városból, és évezd kicsit a nyugalmat, amiből az iskolapadban nem túl sok jut. Legjobban talán akkor jársz, ha a kék turistajelzést követed, ami egy darabig a Paprikás-patak völgyében
  vezet, amíg el nem éred a méltán híres vízesést. Az ösvény egyébként felvisz egészen a 14. században épült Szarkavár romjaiig, hogy aztán újra a város szívébe kalauzoljon vissza.

 

Balaton


 

A Balatonon a nyár végeztével egyszerűen vége a szezonnak, pedig ennek nem így kellene lennie. Az ősz talán a legalkalmasabb évszak a Balaton körbebiciklizéséhez, így jobban megismerheted a kis falvakat, mint a nyári főszezonban. Ha viszontéppen nem érzed magadban a késztetést a 240 kilométeres táv megtételére, akkor látogass el a Badacsonyba. Gyönyörű a panoráma, tiszta a levegő és ha szerencséd van, még az idei szüret végeredményét, a híres badacsonyi borokat, vagy mustot is megkóstolhatod!

 

 

 

 Rám-szakadékHa extrémebb túrára vágysz, a Dunakanyar és legnépszerűbb túracélpontja, a Rám-szakadék vár Téged szűk, létrával biztosított szurdokaival és keskeny folyosóival.

A kirándulóhely kétfelől is megközelíthető: fentről Dobogókő, lentről pedig Dömös határolja Magyarország egyik legizgalmasabb turistaútvonalát. A túrázók egyébként a Dömös felőli megközelítést javasolják, mivel sokkal könyebb és biztonságosabb is felfelé mászni, mint lefelé. Az őszi szünet azért is lehet a legjobb időpont ehhez a túrához, mert ilyenkor elkerülhető a hétvégi dugó, ami egy-egy létránál vagy szűkebb folyosónál kialakul.

Reméljük turistacélpontjaink felkeltették az érdeklődéseteket, és ellátogattok majd a szünet ideje alatt valamelyik kirándulóhelyre. Kellemes szórakozást és kikapcsolódást kívánunk erre a pár napra. J