Általános egyetemi fogalmak

Corvinus specifikus fogalmak


Általános egyetemi fogalmak

Kredit:
Talán a legfontosabb egyetemi fogalom. Ha egyetemre jársz, nagyjából te választhatod ki, hogy milyen tárgyakat szeretnél tanulni (de errol majd később). Ezek a tárgyak attól függően, hogy mennyi időt kell ráfordítani az elsajátításukra, különböző pontokat érnek. Ezeket a pontokat hívjuk krediteknek. A kreditektől függetlenül ugyanúgy megvannak az érdemjegyek, 1-5-ig, mint ahogy középiskolában, de a kreditek száma fontos több szempontból is. Egyrészt a teljesített/nem teljesített kreditek határozzák meg, hogy kaphatsz-e különböző ösztöndíjakat, másrészt az alapképzés és a mesterképzés során is megvan, hogy összesen hány kreditet kell teljesítened minimum ahhoz, hogy diplomát kaphass.

Tárgyak:
Ez még nem tűnik túlságosan ismeretlennek számotokra sem, feltételezem. Azonban az egyetemen többféle tárgytípus van.

 • Kötelező tárgyak: Ezek közül mindegyiket teljesítenetek kell, hogy diplomát kapjatok.
 • Kötelezően választható tárgyak: Ebbol sok van, és csak párat kell abszolválnotok ahhoz, hogy diplomához jussatok.
 • Választható tárgyak: Teljesítésük nem kötelező, olyanokat érdemes felvenni, amik számotokra hasznos irányba viszik a tanulmányaitokat, amik érdekelnek titeket. (A legtöbb szakon a kötelező és a kötelezően választható tárgyak kredit összege nem elegendő ahhoz, hogy meglegyen a minimum, ami a diplomához kell, ezeken mindenképp fel kell vennetek válaszható tárgyakat.)

Szemeszter:
Az egyetemi félév másik neve. Az egyetemi tárgyak minden esetben fél évre szólnak, ezért ebben mérjük az időt, nem tanévben, mint a középiskolában.

UV:
Itt nem az "Ultra Violet" sugárzásra kell gondolni. Az UV rövidítés az UtóVizsgát takarja. Az egyetemi félév során minden tárgyból vizsgákkal fogtok találkozni. Gyakran megesik, hogy nem sikerül elsőre megütni a lécet, ilyenkor újra kell próbálkozni. (Ezt természetesen a hallgatónak finanszíroznia kell. A BCE-n tárgyanként az elso UV ingyenes csak.)

Javító vizsga:
Tanulmányi ösztöndíjra hajtasz, és nem jött össze egy tárgyból a kívánt jegy? Erre való a javító vizsga (az UV és a javító között az a különbség, hogy javítóról csak akkor beszélünk, ha a hallgató elérte a vizsga során a 2-es jegyet). Javító vizsgázni a Corvinuson félévenként csak egy tárgyból lehet, viszont ingyenesen.

TUF:
Ha nem sikerül sehogy sem teljesítened egy tárgyat, akkor kénytelen leszel azt újra felvenni a következő félév során (főleg, ha kötelező tárgyról van szó). A TUF rövidítés a Tárgy Újra Felvételt takarja.

TO:
Tanulmányi osztály rövidítése, itt intézik el a tanulmányi ügyeidet, szakonként és évfolyamonként szétválasztva.

Corvinus specifikus fogalmak

BCE:
Budapesti Corvinus Egyetem.

Neptun:
Az egyetem online információs rendszere, amin keresztül felveheted a tárgyaidat, befizetheted a kötelezettségeidet, nyomon követheted az ösztöndíjaidat.

DJB:
Diák Jóléti Bizottság. Az ő feladatuk az ösztöndíjak igazságos kiosztása. Nekik kell leadni a megfelelő igazolásokat, ha az ember pénzt szeretne kapni az egyetemtől.

SG:
Studium Generale, mi vagyunk azok, akik felkészítünk titeket az egyetemre. Több formában oktatunk titeket.

 • Távoktatás (e-learning)
 • Szombati oktatás

Ezekről részletesebben az oldalunk többi részén már olvashattatok.

ÖCSI:
A rövidítés jelentése: Öntevékeny Csoportok Irodája. Ők azok, akik megszervezik a gólyatáborotokat, segítenek felvenni - a Neptunon keresztül - a tárgyaitokat az első félévben, beiratkoztatnak titeket a könyvtárba, megmutatják az egyetem legfontosabb irodáit, végül pedig megszervezik nektek a gólyabált. Természetesen ez idő alatt végig buliról bulira visznek titeket, belétek rázzák a közgázos érzést.

KGB:
Közgáz GólyaBál. November végén kerül megrendezésre az ÖCSI jóvoltából. A legnagyobb buli, ami az egyetem területén zajlik. Kiemelkedik a többi gólyabál közül, hiszen sokkal profibb szervezés áll mögötte, valamint neves fellépők is segítik a jó hangulat kialakulását, több szinten, több színpadon párhuzamosan.

Épületek:

 • E épület: Az egyetem öreg épülete, amelyet a Fővám térről tudtok a legegyszerűbben elérni.
 • C épület: Az egyetem új épülete, a Közraktár utcában található. Jellegzetes alakjával, szürke színével kiemelkedik a sok régi épület közül, ami a környezetében van. Esténként disco fényekben pompázik az oldala, de ez ne tévesszen meg titeket.
 • Sóház: Régen itt tárolták a sót, azonban mára átalakult az egyetem informatikai központjává. Minden terem LCD képernyővel felszerelt gépek sokaságát rejti magában, ezzel elősegítve az informatikával támogatott oktatást.

Kollégiumok:

 • Tarkaréti kollégium: "Messze a legjobb koli". A szlogen cseles, ugyanis ez a kollégium nagyon messze van az egyetemtől, tömegközlekedéssel a bejutás néha több mint egy óráig is eltarthat. Gólyaként csak ide tudtok bekerülni.
 • Kinizsi kollégium: Becsületes nevén: Varga Jenő kollégium. A Kinizsi utca elején található. Ez a koli van a legközelebb az egyetemhez, gyalog 5 perc alatt a Corvinus épületében lehet az ember.
 • Ráday kollégium: Rendes nevén: Földes Ferenc kollégium, ez a legnívósabb koli. A Ráday utcában van, az egyetemtol 10 percre. Ide a legnehezebb bekerülni, jó tanulmányi átlag, megfelelő diákszervezeti aktivitás és nem kedvező szociális helyzet kell a bejutáshoz.