Miben változott az érettségi az előző évekhez képest?

Hány százaléktól hanyas?

Mit lehet használni szóbelin?

Hány perc áll rendelkezésemre?

Százalékosan hogyan oszlanak el az érettségiben a témakörök?

Hogyan néz ki egy szombati tanítás?

Csak középszinten érettségizem matekból, megéri akkor is járni?

Hogyan lehetek évközben diák?

Milyen felkészülési lehetőségek vannak a szombati tanításon kívűl?

Mi az a Matek Maraton?

Hogyan tudok készülni a szóbeli vizsgára?

Hogyan néz ki az E-learning rendszer?

Hány próbaérettségit írhatok meg egy évben?

Nem vagyok diák, így is megírhatom a próbaérettségit?

E-learninges diákként hány próbaérettségit irhatok?

Ha túl erősnek/túl gyengének érzem a csoportomat, mit tudok csinálni?


K: Miben változott az érettségi az előző évekhez képest?

   V: 2017-től az érettségiben változások jöttek be középszinten és emeltszinten egyaránt. Középszinten az elvárt ismeretek nem bővültek jelentősen, csupán a logika és gráfok témakör elvárt ismeretei bővültek. A második részben az egy feladatrészből álló feladatokat felváltja a több részfeladatből, akár egymásra épülő feladat típus. Emelt szinten az írásbeli témakörök eloszlásának aránya is változott az előző évekhez képest. A gondolkodási módszerek 25%-ról 20%-ra csökkent, míg az algebra 20%-ról 25%-ra emelkedett. A bizonyítandó tételek köre is bővült, ezzel is segítve a szóbeli vizsgára való felkészülést. Többek között a bizonyítandó tételek lehetnek halmazelmélet, kombinatorika, algebra, geometria témakörökből, vagy akár a vektor területének bizonyítása is előfordulhat.

K: Hány százaléktól hanyas?

   V:

Jegyek Közép szint Emelt szint
5 80 ponttól (azaz 80%-tól) 90 ponttól (azaz 60%-tól)
4 60 ponttól (azaz 60%-tól) 71 ponttól (azaz 47%-tól)
3 40 ponttól (azaz 40%-tól) 50 ponttól (azaz 33%-tól)
2 25 ponttól (azaz 25%-tól) 38 ponttól (azaz 25%-tól)

 

K: Mit lehet használni szóbelin?

   V: Vizsgázónként szükséges segédeszköz a tételsorban szereplő feladatokhoz kapcsolódó összefüggéseket tartalmazó képlettár, melyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít. Továbbá, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző, vonalzó, szögmérő, melyekről a vizsgázó gondoskodik.

K: Hány perc áll rendelkezésemre?

   V: Középszinten az első rész teljesítésére 45 perc, a második részre pedig 135 perc áll rendelkezésre. Emelt szinten 240 perc a felhasználható idő.

K: Százalékosan hogyan oszlanak el az érettségiben a témakörök?

   V:

Témakör Közép szint Emelt szint
Gondolkodási módszerek, halmazok, logika, kombinatorika, gráfok 20% 20%
Számelmélet, algebra 25% 25%
Függvények, az analízis elemei 15% 20%
Geometria, koordinátageometria, trigonometria 25% 20%
Valószínűség-számítás, statisztika 15% 15%
Szöveges, a hétköznapi élethelyzetekhez kapcsolódó, esetenként egyszerű modellalkotást igénylő feladat. 30-50%-a 30-40%-a

 

K: Hogyan néz ki egy szombati tanítás?

   V: 12.-es diákok számára minden szombaton 9 órától 13 óráig, 11.-eseknek pedig 9 órától 12 óráig tart a tanítás, ahol mindnenki a szintjének megfelelő csoportban tanulhat. A tanév során lehetőségetek van átismétleni az érettségiben előforduló összes témakört.

K: Csak középszinten érettségizem matekból, megéri akkor is járni?

   V: Természetesen. Tanáraink figyelnek a sorok összeállításakor arra is, hogy a csoportban a diákok milyen szinten érettségiznek és ennek megfelelő szintet állítanak be.

K: Hogyan lehetek évközben diák?

   V: Nincs más dolgod, mint kitölteni a Studium Generale honlapján az online beugrót, mely alapján besorolunk a szintednek megfelelő csoportba és e-mailben értesítünk, hogy melyik terembe kell majd menned szombatonként.

K: Milyen felkészülési lehetőségek vannak a szombati tanításon kívűl?

   V: Lehetőséged van a szombati oktatáson felül az E-Learning rendszerünkön keresztül tanulni, mely során hetente küldünk elméleti anyagot és feladatsort, illetve a kitöltött feladatsorok javítását és értékelését is elküldjük neked. Lehetőséged van részt venni a Matek Maratonon, illetve a próbaérettségiken is. Ha évközi diák vagy, akkor még egy egyhetes intenzív tábor is van, mely közvetlenül az érettségi előtt kerül megrendezésre.

K: Mi az a Matek Maraton?

   V: A Matek Maraton az érettségi előtt közvetlenül megtartott 3 napos esemény, mely alatt az érettségiben előfordulható összes témakörön és típuspéldán végigmegyünk, másfél órás előadások keretei között, mind közép, mind emelt szinten.

K: Hogyan tudok készülni a szóbeli vizsgára?

   V: Az érettségit megelőző hónapokban a szóbeli kiadványunkból készülhetsz, az írásbelit követően pedig részt vehetsz az általunk szervezett szóbeli felkészítőn, valamint szóbeli próbaérettségin.

K: Hogyan néz ki az E-learning rendszer?

   V: Az E-learning rendszerben hetente kapsz egy tesztet melyet tanáraink kijavítanak és szövegesen értékelnek, felhívva figyelmed a hibákra és elküldik a hibás feladatok levezetését is, hogy biztosan jó módszert tudj megtanulni.

K: Hány próbaérettségit írhatok meg egy évben?

   V: Ha részt veszel oktatásunkban, lehetőséged van decemberben és februárban próbaérettségit írni. Emellett tavaszi tábori diákként a táborban is lehetőséged van tesztelni a tudásod.

K: Nem vagyok diák, így is megírhatom a próbaérettségit?

   V: Természetesen így is van lehetőséged próbaérettségit írni. Az Országos Nyílt Próbaérettségit bárki megírhatja, az ország 6 különböző pontján.

K: E-learninges diákként hány próbaérettségit irhatok?

   V: E-learninges diákként lehetőséged van mindkét évközi próbaérettségi megírására.

K: Ha túl erősnek/túl gyengének érzem a csoportomat, mit tudok csinálni?

   V: Bármikor jelezd észrevételeidet tanáraidnak! Ebben az esetben könnyen megoldható, hogy más csoportban folytasd a felkészülést.