Miben változott az érettségi az előző évekhez képest?

Hány százaléktól hanyas?

Milyen atlaszt lehet használni?

Hány perc áll rendelkezésemre?

Hogyan néz ki egy szombati tanítás?

Csak középszinten érettségizem töriből, megéri akkor is járni?

Hogyan lehetek évközben diák?

Milyen felkészülési lehetőségek vannak a szombati tanításon kívűl?

Mi az a Töri Maraton?

Szóbeli vizsgához van e felkészítő?

Hogyan néz ki az E-learning rendszer?

Hány Prét írhatok meg egy évben?

Nem vagyok diák, így is megírhatom a prét?

E-learninges diákként hány prét irhatok?

Ha túl erősnek érzem a csoportomat, mit tudok csinálni?


K: Miben változott az érettségi az előző évekhez képest?

   V: A 2017-es májusi érettségi változásait három részre lehet bontani: az első a szemléletváltásból adódó változások, az esszéket érintő változások, a harmadik pedig a "komplex" feladatrendszer megjelenése. 2017-től a történelem érettségi a lexikális tudás helyett az összefüggésekre, a történelmi keretek közötti racionális gondolkodásra, és a forrásközpontú feladatok kizárólagos alkalmazására helyezi a hangsúlyt. Ennek több gyakorlati következménye is van: szűkült a tematika, pl.: nem szükséges az ókori civilizációkra (sumer, főniciai) időt szánni az érettségi felkészülésben, továbbá növelték az írásbelire szerezhető pontok számát (90-ről 100-ra, ezzel csökkent a szóbelin szerezhető pontok száma 60-ról 50-re). Az esszéket érintő változások terén ketté kell szednünk a középszint, és emelt szint változásait: középszinten két esszét kell megírni, egy hosszút, és egy rövidet, melyet 4 opcióból lehet kiválasztani, ezzel csökkent a válaszható esszék száma. Ha egyetemes történelemből rövid esszét írunk, a hosszú mindenképpen magyar kell hogy legyen, és fordítva. Emelt szinten is csökkent a lehetőségek száma, csak 6 esszéből lehet választani, amelyek között ott található az új esszé típus, a komplex esszé. Ezzel át is térhetünk a harmadik változásra, a komplex feladatrendszer megjelenésére. Mindkét szinten megjelent a komplex teszt, amely a legtöbb pontot érő feladat az írásbeli részben. Egy adott témáról akár 7-8 részkérdést is feltehetnek, melyek között lehetnek lexikálisak, forráshoz kapcsolódó, vagy korszakhoz kapcsolódóak is. Kízárólag emelt szinten pedig megjelenik a komplex esszé, a leghosszabb megírandó esszé, amely vagy korokon átívelő pronlémák feltárását kéri számon, vagy egy összehasonlítandó eseménysorozatra/ideológiára kérdez rá.

K: Hány százaléktól hanyas?

   V:

Jegyek Közép szint Emelt szint
5 120 ponttól (azaz 80%-tól) 90 ponttól (azaz 60%-tól)
4 90 ponttól (azaz 60%-tól) 71 ponttól (azaz 47%-tól)
3 60 ponttól (azaz 40%-tól) 50 ponttól (azaz 33%-tól)
2 38 ponttól (azaz 25%-tól) 38 ponttól (azaz 25%-tól)

 

Mindkét szinten tehát (szóbelivel együtt) 38 pontot kell megszerezni az elégséges érdemjegyhez.

K: Mit atlaszt lehet használni?

   V: Az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló 40/2002. (V. 24.) OM rendelet kiegészítése értelmében ("kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz és a 2017/2018. tanévi vagy azt megelőző tankönyvjegyzékeken szereplő középiskolai történelem atlaszok is használhatóak") bármelyik atlasz használható, viszont szóbelin a vizsgabizottság a helyszínen adhat más atlaszt használatra.

K: Hány perc áll rendelkezésemre?

   V: Középszinten az írásbeli résznél 180 perc áll rendelkezésre, szóbelin pedig 15 percet kell kitölteni. Emelt szinten ez 240 és 20 percre növekszik.

K: Hogyan néz ki egy szombati tanítás?

   V: A tanév során csoportokhoz igazított tanterveken keresztül kronologikusan haladunk végig azokon a témákon, amelyek az érettségi abszolválásához szükségesek. Emellett minden szombati tanításunk középpontjában az interaktív, színes prezentációink - Prezik, vagy Powerpointok - állnak, melyek levetítése mellett törekedünk arra, hogy rávilágítsunk adott téma legmeghatározóbb összefüggéseire, és elmélyedjünk olyan témákban, amelyekre talán kevésbé, vagy egyáltalán nem jut figyelem iskolai keretek között.

K: Csak középszinten érettségizem töriből, megéri akkor is járni?

   V: Természetesen. Tanáraink figyelnek a témák összeállításakor arra is, hogy a csoportban a diákok milyen szinten érettségiznek és ennek megfelelő részletességgel adják elő a témákat.

K: Hogyan lehetek évközben diák?

   V: Nincs más dolgod, mint kitölteni a Studium Generale honlapján az online beugrót, mely alapján besorolunk a szintednek megfelelő csoportba és e-mailben értesítünk, hogy melyik terembe kell majd menned szombatonként.

K: Milyen felkészülési lehetőségek vannak a szombati tanításon kívűl?

   V: Lehetőséged van a szombati oktatáson felül az E-Learning rendszerünkön keresztül tanulni, mely során hetente küldünk elméleti anyagot és feladatsort, illetve a kitöltött feladatsorok javítását és értékelését is elküldjük neked. Lehetőséged van részt venni a Töri Maratonon, illetve a próbaérettségiken is. Ha diákunk vagy, akkor még egy egyhetes intenzív táborban is lehetőséged lehet részt venni, mely közvetlenül az érettségi előtt kerül megrendezésre.

K: Mi az a Töri Maraton?

   V: A Töri Maraton egy több napos, ingyenes eseménysorozatunk, ami során újratanuljuk együtt az emelt érettségi történelem tételeket, 30 perces előadások keretében. Az előadók minden évben megtöltődnek érdeklődőkkel, hogy az utolsó löketet megadjuk az írásbelikhez.

K: Szóbeli vizsgához van e felkészítő?

   V: Természetesen igen, az írásbelik után tartandó SZPRÉ (szóbeli próbaérettségi) napunkon szívesen látunk!

Hogyan néz ki az E-learning rendszer?

   V: Heti rendszerességgel küldünk elméleti anyagot és feladatsort is, melynek javítását és értékelését elküldjük neked.

K: Hány Prét írhatok meg egy évben?

   V: Ha részt veszel oktatásunkban, lehetőéged van decemberben és februárban próbaérettségit írnod. Ha lekerülsz Tavaszi Táborunkba, ott is van lehetőséged van megírni egy próbaérettségit.

K: Nem vagyok diák, így is megírhatom a prét?

   V: Igen, ebben az esetben a februári Nyílt Próbaérettséginket megírhatod, ahova szeretettel várjuk ismerőseidet, osztálytársaidat is!

K: E-learninges diákként hány prét irhatok?

   V: E-learninges diákként lehetőséged van mindkét évközi próbaérettségi megírására.

K: Ha túl erősnek érzem a csoportomat, mit tudok csinálni?

   V: Bármikor jelezd észrevételeidet tanáraidnak! Ebben az esetben könnyen megoldható, hogy más csoportban folytasd a felkészülést.