A matematika kötelező érettségi tantárgy, ahol lehetőséged van választani, hogy közép vagy emelt szinten szeretnéd letenni. Az emelt es a közép szintű érettségi közötti legfontosabb különbségek a feladatok mennyisége, a feladatok nehézsége valamint, hogy emelt szinten írásbeli és szóbeli vizsga is van, míg középszinten első sorban csak írásbeli.

Középszint

Írásbeli 
Időtartam 180 perc (45 + 135)
Elérhető pont 100 pont
Segédeszközök Négyjegyű Függvénytábla, Számológép, Vonalzó, Körző, Szögmérő, Toll, Ceruza
Felépítés

A vizsga két jól elkülöníthető részből áll.

I. rész (45 perc, 30 pont)

12 feladattal találkozhattok itt, amelyek helyes megoldásához leginkább az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismerete szükséges. A feladatokat tetszőleges sorrendben oldhatjátok meg, és a legtöbb esetben a feladat megoldásához nem szükséges levezetés, csak a végeredmény, amelyet egyértelműen kell jeleznetek a rendelkezésetekre álló téglalapban. A 45 perc leteltével az I. részt beszedik, ezt követően módosításra nincs lehetőségetek.

II. rész (135 perc, 70 pont)

A második rész további két egységre bontható.

2A - Az itt található 3 feladat megoldása kötelező.

2B – Az itt található három feladat közül a számotokra két legszimpatikusabb feladatot kell megoldanotok. Amelyik feladatot nem választjátok, azt semmiképp se felejtsétek el jelezni a megadott helyen! Ne játszatok arra, hogy mind a hármat megoldjátok, és a kettő legjobbat értékelik, egyértelműen jelezzétek, hogy melyik feladatot nem kívánjatok értékelésre beadni, más különben az utolsó feladat számit a kihagyott feladatnak!

Fontos, hogy az első résszel ellentétben itt minden egyes lépését rögzítenetek kell a gondolatmeneteteknek, mindenképp törekedjetek arra, hogy a lényegesebb résszámítások nyomon követhetőek legyenek, hiszen a pontok jelentős része a levezetésre jár. Tehát nem kell kétségbe esni, ha a végeredmény nem jön ki, hiszen részpontok is szerezhetőek a második részben! :) Több megoldási próbálkozásnál egyértelműen jelöljetek, hogy melyiket gondoljatok helyesnek!

Szóbeli 
 

Szóbeli vizsgán csak azon tanulók vehetnek részt, akiknek nem sikerült elérni az elégséges minősítést. A vizsgán összesen 50 pont érhető el.

A végső értékelés: Szóbeli + írásbeli vizsga pontszáma.

Emelt szint

Írásbeli 
Időtartam 240 perc
Elérhető pont 115 pont
Segédeszközök Négyjegyű Függvénytábla, Számológép, Vonalzó, Körző, Szögmérő, Toll, Ceruza
Felépítés

A vizsga 2 részből áll, melyek azonban időben nem elkülönítendők.

I. rész (51 pont)

Az itt található négy feladat megoldása kötelező.

II. rész (64 pont)

Az itt található öt feladat közül a számotokra legszimpatikusabb négy feladatot kell megoldanotok. Amelyik feladatot nem választjátok, azt semmiképp se felejtsétek el jelezni a megadott helyen. Ne játszatok arra, hogy mind az ötöt megoldjátok, és a négy legjobbat értékelik, egyértelműen jelezzétek, hogy melyik feladatot nem kívánjatok értékelésre beadni, más különben az utolsó feladat számit a kihagyott feladatnak!

Fontos, hogy minden egyes lépését rögzítenetek kell a gondolatmeneteteknek, mindenképp törekedjetek arra, hogy a lényegesebb résszámítások nyomon követhetőek legyenek, hiszen a pontok jelentős része a levezetésre jár. Tehát nem kell kétségbe esni, ha a végeredmény nem jön ki, hiszen részpontok is szerezhetőek a második részben! :) Több megoldási próbálkozásnál egyértelműen jelöljetek, hogy melyiket gondoljatok helyesnek!

 

Szóbeli 
Elérhető pont

35 pont

Segédeszközök

Képlettár, Számológép, Körző, Vonalzó, Szögmérő, Toll, Ceruza

Felépítés

Emelt szintű tételsor, még hónapokkal a szóbeli vizsga előtt felkerül az Oktatási Minisztérium honlapjára. Ezen tételek közül kell húznotok egyet.

A feleletben feltétlenül szerepelniük kell az alábbi részleteknek:

  • egy, a témához tartozó, a vizsgázó választása szerinti definíció pontos kimondása;
  • egy, a témához tartozó, a vizsgázó választása szerinti tétel pontos kimondása és bizonyítása;
  • a kitűzött feladat megoldása;
  • a téma matematikán belüli vagy azon kívüli alkalmazása (több alkalmazás felsorolása, vagy egy részletesebb kifejtése).

Értékelés

Pontok Középszint Emelt szint
 

Összesen elérhető pontszám: 100 pont

I. rész: 30 pont

II. rész: 70 pont (36 + 34)

Összesen elérhető pontszám: 150 pont

Írásbeli vizsga: 115 pont (51 + 64)

Szóbeli vizsga: 35 pont

Érdemjegy 
jeles (5) 80% -  60% - 
jó (4) 60% - 79% 47% - 59%
közepes (3) 40% - 59% 33% - 46%
elégséges (2) 25% - 39% * 20% - 32% **
elégtelen (1) 0% - 24% 0% - 19%
Megjegyzés 
 

* Az elégséges érdemjegy megszerzéséhez nem elegendő elérni összesen 25 % - ot, külön az írásbeli vizsgán min. 12 % - os eredményt kell elérni.

** Az elégséges érdemjegy megszerzéséhez nem elegendő elérni összesen 20 % -ot, írásbeli illetve szóbeli vizsgán is el kell érni külön 10 – 10 % -ot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Július 2018
Ke Sze Cs Szo Va
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5