Törevent – Mi is történt a héten?

 

 

1533. január 23. Boleyn Anna felfedezi, hogy gyermeket vár

Boleyn AnnaBoleyn Anna VIII.Henrik szeretője, majd felsége lett, miután fény derült, hogy gyermeket vár az angol királytól. VIII.Henrik számára sürgetővé vált, hogy megszüntesse házasságát Aragóniai Katalinnal, akitől nem született örököse. Henrik kérvényezte a pápától házasságának érvénytelenítését, de ezt a katolikus egyház feje elutasította, mivel rokoni szálak fűzték Katalinhoz. Henrik ezután megtagadta a katolikus egyházat, és saját vallást alapított, az anglikánt, melyben engedélyezett a válás, és a mindenkori angol uralkodó az egyház feje. Annát 1533-ban vette el, miután elvált Katalintól, de csalódására nem fia született, hanem a későbbi királynő, I.Erzsébet. Henrik ezután kiábrándult Annából, 1536-ban azzal vádolta meg feleségét, hogy vérfertőző viszonyba került fiútestvérével. Boleyn Annát a Towerben végezték ki, 11 nap múlva pedig már Jane Seymour állt a király oldalán. VIII.Henrik élete során hatszor nősült meg, hiszen minden vágya egy fiú örökös volt. Nem tudhatta, hogy Erzsébet uralkodása Anglia egyik legnagyobb fénykorát fogja jelenteni, mely a kapitalista átalakulás korának kezdete is lett.

 

1458. január 24. Királyválasztás a Duna jegén

MátyásHunyadi Mátyást, ezen a napon választották magyar királlyá a Duna jegén, miután 1457-ben meghalt V.László. Mátyás ekkor Prágában raboskodott, mivel László féltette hatalmát a törökverő Hunyadi János fiától, annak ellenére, hogy még csak 15 éves volt. Mátyás megválasztását nagybátyja, Szilágyi Mihály vitte keresztül, aki meggyőzte a Szilágyi-Garai ligát, hogy unokaöccse megfelelő uralkodó lesz, és biztosítani fogja a nemesek jogait. Amíg Mátyás nem érkezett haza, Szilágyi kormányzói tisztséget töltött be, de Mátyás megérkezése után magához vette a hatalmat, és lemondatta nagybátyját, megkezdve ezzel Magyarország utolsó igazi fénykorának mondható uralkodási időszakát.

 

1947. január 25. Al Capone halála

Al CaponeAl Caponet a történelem egyik leghirhedtebb gengsztereként tartják számon, aki a szervezett bűnözés egyik legnagyobb szimbóluma lett. Már az 1918-ban tagja lett egy chicagoi bűnszervezetnek, amelynek rövid időn belül lett az egyik legmeghatározóbb alakja. 26 éves korára szervezetében már ezer fő vett rész, még a helyi szervezetek is tisztában voltak bűnözői tevékenységeivel, mégsem tudták felelősségre vonni. 1931-ben sikerült elítélni Al Caponet adócsalás miatt, melyért börtönbe került, ahonnan már megtörve szabadult 1939-ben. Szellemi állapota miatt sosem tudta folytatni addigi tevékenységeit, így visszavonulásra kényszerült. Élete hátralévő részét Miamiban töltötte családjával, hosszú betegségének az 1947-ben bekövetkezett halála vetett véget.

 

Bruno1593. január 27. Kezdetét veszi Giordano Bruno római pere

Az 1548-ban született Giordano Bruno egy itáliai domonkos szerzetes volt, aki élete során számos tudományos kutatást végzett, kivívva ezzel az egyház ellenszenvét. Arisztotelész és Koppernikusz munkáit alapul véve gondolkodott a világról, melynek következtében a Bibliát nem tekintette meghatározónak tudományos kérdésekben, hanem a hit és filozófia területeire sorolta be. 1593-ban a Szent Officium elfogdta, és megkezdődött a hét éven át húzódó pere az inkvizíció előtt Rómában, melynek ítélete máglyahalál lett, melyet 1600 február 17-én hajtottak végre.

 

1790. január 28. A „nevezetes tollvonás”

II. JózsefA ,,nevezetes tollvonás” II.József nevéhez köthető, akit a magyarok nem fogadtak el királynak, hiszen sosem esküdött fel a magyar rendi alkotmányra. II.József egy birodalomban gondolkodott, felvilágosult abszolutista uralkodása alatt több ezer rendeletet hozott, melyek közül a nyelvrendelet különösen nagy felháborodást keltett a magyar nemesség szemében. 1790-ben halálos ágyán a türelmi rendeletét, a jobbágyrendeletét és az alsópapságra vonatkozó rendeletén kívül az összeset, egy tollvonással visszavonta, miután belátta, hogy a nép mennyire elutasítja azokat.

 

1649. január 30. I. Károly angol király kivégzéseI. Károly

Ezen a napon végezték ki I.Stuart Károly angol királyt, akit az angol parlament ítélt el, addig egyedülálló módon, hiszen a nép nem kérhette számon az uralkodót abban az időben. Károlynak szüksége volt a hadseregre a skót lázadás leverésére, az 1640-ben újra összehívott parlament pedig korlátozni akarta az uralkodó abszolut hatalmát. Az ellentétek odáig fajultak, hogy 1642-ben menekülésre kényszerült az uralkodó, Oliver Cromwell vezetésével pedig már polgárháborús állapotok alakultak ki. A radikalizáció odáig fajult, hogy az independes túlsúlyú parlament halálra ítélte Károlyt 1649. január 30-án.


Források:
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1533_januar_23_boleyn_anna_felfedezi_hogy_gyermeket_var

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1458_januar_24_kiralyvalasztas_a_duna_jegen

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1947_januar_25_al_capone_halala

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1593_januar_27_kezdetet_veszi_giordano_bruno_romai_pere

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1790_januar_28_a_nevezetes_tollvonas

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1649_januar_30_i_karoly_angol_kiraly_kivegzese

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus 2018
Ke Sze Cs Szo Va
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2