Törevent – Mi is történt a héten?

 

 

1947. március 12. A Truman-doktrína meghirdetése

Truman,,Az Egyesült Államok politikájának támogatnia kell azokat a szabad embereket, akik ellenállnak a fegyveres kisebbségek, vagy a külső erők alávetési kísérleteinek.” – mondta Harry S. Truman, az Egyesült Államok elnöke 1947. március 12-én a washingtoni Kongresszuson mondott beszédében. Ezen beszéde Truman-doktrína néven híresült el, mely szerint az USA-nak kötelessége beavatkozni azokban az országokban, ahol a kommunizmus fenyegeti az adott államban a függetlenséget és a demokráciát.
Már a szövetséges hatalmak világháború alatti találkozóin is egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy Sztálin nem csak felszabadítani akarja az egyes országokat a náci megszállás alól, hanem saját szovjet rendszerét akarja meghonosítani ott, amivel szovjet függésbe is kerülnének. Churchill 1946-os fultoni beszédében figyelmeztette a világ vezető nagyhatalmait a kommunista térhódítás veszélyeire, mely után Ausztriában, Németországban és Görögországban elindult a versengés, hogy melyik szuperhatalom – az USA vagy a Szovjetunió – államberendezkedése valósuljon meg a felszabadított államokban. Truman elnök a potsdami konferencia után változtatott az addigi békés hozzáállásán, és kimondta, hogy meg kell akadályozni a kommunista térnyerést, melyet a Republikánus Párt és az amerikai közvélemény is támogatott. Sokan úgy ítélik meg, hogy Truman beszéde ,,robbantotta ki” a hidegháborút, mivel ezután került sor a görög polgárháborúba történő amerikai beavatkozásra, de fontos leszögezni, hogy a görögöket nem Sztálin, hanem a jugoszláv vezető, Tito támogatta, aki később szembe is fordult Sztálin politikájával.
A Truman-doktrína egészen 1989-ig meghatározta az amerikai politikát, hiszen minden olyan országban, legyen az közel-keleti vagy távol-keleti, beavatkoztak a belharcokba, hogy elejét vegyék a kommunista hatalomátvételnek. 

 

Michelangelo1475. március 6. Megszületett Michelangelo

Michelangelo Buonarroti a reneszánsz Itália egyik legsokoldalúbb művésze, aki egy korszakot határozott meg kortársával Leonardo Da Vincivel. Michelangelo elsősorban szobrászként tekintett magára, hiszen a Dávid-szobor, Mózes-szobor, vagy a Piéta olyan felülmúlhatatlan alkotásai, melyeket ma is csodálunk. Megrendelői közé tartozott több reneszánsz pápa és a Medici család, akik számára nem csak szobrokat, de festményeket is készített. Festői munkásságának köszönhető a Sixtusi-kápolna freskói, de építészként hozzájárult Itáliai formálásához, hiszen ő tervezte a Szent Péter-székesegyház kupoláját. Michelangelo 1560-as halálát követően mind Firenze, mind pedig Róma versengett azért, hogy eltemethesse a korszak egyik legkiemelkedőbb mesterét.

 

Kr.e. 322. március 7. Ezen a napon halt meg Arisztotelész

ArisztotelészArisztotelész a görög filozófia és természettudományok egyik legmeghatározóbb alakja, kinek felfedezéseit évszázadokon keresztül senki nem kérdőjelezte meg. Ő maga Platón tanítványa volt, viszont elvetette számos tanítását, mint például az idea-tant. Politika című művében több olyan elvet fogalmaz meg, melyeket akár napjainkban is alkalmaznak. Arisztotelész iskolát is alapított Athénban a Lükeiont, amit ma líceumnak fordítanánk le. Ő volt a híres hódító, Nagy Sándor nevelője, kinek halála után egy évvel halt meg maga Arisztotelész is.

 

1909. március 8. Megszületik Rajk László

Rajk LászlóRajk László neve az ellene indított koncepciós per kapcsán lehet ismerős, ám a magyar politikában betöltött szerepe közel sem olyan fekete-fehér, mint azt gondolnánk. Rajk részt vett a spanyol polgárháborúban a kommunisták oldalán, majd a II. világháború alatt a nyilasok elhurcolták az antifasiszta tevékenységei miatt. A világháború után a Magyar Kommunista Párt politikusa lett, 1946-tól belügyminiszter, 1948-tól pedig külügyminiszter lett. Meghatározó szerepet töltött be a ,,kékcédulás” választási csalásban, mellyel egyeduralkodó hatalomra kerültek a kommunisták, majd hozzákezdett az Államvédelmi Osztály megszervezéséhez, mely olyan sikeresen folyt, hogy ő magát is az ÁVÓ fogta el, mivel Rákosi féltette a hatalmát Rajktól. Hosszas vallatás után bevallotta hamis bűneit, de a koncepciós per keretében mégis elítélték. Rajkot Nagy Imre kormánya rehabilitálta 1955-ben, mellyel elismerték a sztálini rendszer igazságtalanságát.

 

1892. március 9. Megszületik „Sztálin legjobb magyar tanítványa”

Rákosi,,Sztálin legjobb magyar tanítványa” alatt Rákosi Mátyást érjük, aki politikai pályafutásával mindenben igyekezett követni a hírhedt szovjet diktátort. Rákosi már a Tanácsköztársaság alatt kereskedelmi és szociális népbiztosi pozíciót töltött be, de szerepe volt a vörös terrorban is. A II. világháború alatt a Szovjetunióban tartózkodott, ahol hamar elismerték a sztálini elvei miatt. A világháborút követően Sztálin könnyedén tudta irányítani a kommunista átrendeződést, hiszen Rákosi mindenben követte az utasításait. Magyarországon kiépítette a kommunista diktatúráját, és szovjet mintára rendezte be az országot, ő magát pedig Sztálinhoz hasonlóan ünnepeltette, a rendszer ellenségeit pedig internálta. Rákosi 1956-ban távozott a Szovjetunióba, ahonnan már nem tért vissza Magyarországra, ott is halt meg 1971-ben.

 

Kr.e. 241. március 10. | Római győzelem Karthágó felett az első pun háborúban

Róma KarthágóEzen a napon aratott elsöprő sikert a római hadiflotta Karthágó felett az első pun háborúban. Róma hajóhada közel nem volt annyira ütőképes, mint a karthágói, viszont a csapóhídnak köszönhetően, szárazföldi csatává” tudták alakítani a tengeri ütközetet. A római győzelem következtében megtört a karthágói egyeduralom a Földközi-tengeren és a Római Birodalom megszerezte magának Szicíliát, ami az első provinciájuk lett.

 


Források:
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1947_marcius_12_a_truman_doktrina_meghirdetese

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1475_marcius_6_megszuletett_michelangelo

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/kr_e_322_marcius_7_ezen_a_napon_halt_meg_arisztotelesz

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1909_marcius_8_megszuletik_rajk_laszlo

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/kr_e_241_marcius_10_romai_gyozelem_karthago_felett_az_elso_pun_haboruban

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1892_marcius_9_megszuletik_sztalin_legjobb_magyar_tanitvanya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus 2018
Ke Sze Cs Szo Va
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2