Törevent – Mi is történt a héten?

 

1944. március 19. A náci Németország csapatai megszállják Magyarországot

Mo. megszállásaHitler, a Harmadik Birodalom diktátora, 1944. március 18-án Kleßheimba hívta a magyar államfőt, Horthy Miklóst, ahol közölte vele, hogy:  ,,bizonyítékai vannak arra, hogy Magyarország át készül állni az ellenséghez, csapatai ezért óvintézkedésként megszállják az országot”. Horthy próbálta meggyőzni a német diktátort az ellenkezőjéről, de az nem engedett az elhatározásából, így másnap hajnalban már német katonák léptek Magyarország területére. Hitler nem véletlenül rendelte el a megszállást, hiszen Kállay Miklós miniszterelnök 1942 óta ,,hintapolitikát” folytatott, vagyis próbált megfelelni a német igényeknek és ezzel egyidőben közeledni a nyugati szövetségesekhez, hogy Magyarország kiléphessen a háborúból. 1943-ban a magyarok már konkrét ajánlatokat is kaptak a szövetségesektől, de emellett kiszolgálta a német igényeket a szovjet frontokon, melyek csak tovább erősítették a magyar részről a kilépés utáni vágyat. A német csapatok sorozatos vereségeket szenvedtek a Szovjetunióban, így ha a magyarok sikeresen átálltak volna a szovjetek oldalára, az Németország részéről végzetes lett volna. Hitler terve sikeresnek volt mondható, hiszen a megszállástól kezdve a magyarok teljes mértékben ki lettek szolgáltatva a németeknek, habár Horthy megmaradt kormányzói tisztségébe, melynek köszönhetően meg tudta akadályozni egy ideig, hogy a zsidóságot a haláltáborokba deportálják. A végleges kiszolgáltatottságra október 16-tól került sor, amikor Szálasi Ferenc, nyilas vezető, kezébe került Magyarország vezetése, és megkezdődött a nyilasok fasiszta diktatúrája.

 

1848. március 13. Bécsben kitör a forradalom

Bécsi forradalomA ,,népek tavasza”, vagyis az 1848-as Párizsból induló forradalmi hullám március 13-án érte el a Habsburg Birodalom császári fővárosát. A párizsi forradalom híre futótűzként terjedt Európában, melynek hatására Kossuth Lajos felirati beszédet mondott, melyben egy polgári alkotmányos állam kiépítését javasolta. A magyar eseményeken felbuzdulva Bécs értelmisége is felkapta a fejét, ugyanis március 13-án fiatal egyetemisták és polgárok tüntettek a polgári államért, viszont az esemény vérontásba torkollott. V.Ferdinánd császár megrettent és kiegyezett a tüntetőkkel, mely hatására a magyar reformok is révbe érhettek.

 

1794. március 14. Bem József születése

Bem JózsefEzen a napon született nemcsak az 1831-es lengyel felkelés, de az 1848-49-es szabadságharc egyik legkiemelkedőbb hőse Josef Bem, vagy ahogy a magyarok emlegették, Bem apó. Bem fiatal korától kezdve katonai pályán volt, harcolt az oroszok ellen Napóleon alatt, ám a lengyel felkelés bukása miatt, a lengyel emigránsok nem látták őt szívesen a magyar szabadságharcban, ezért döntött úgy Kossuth, hogy Bemet az erdélyi hadsereg élére helyezi, ahol sikert sikerre halmozott. A magyar szabadságharc bukását követően a Török Birodalomba emigrált, ahol áttért az iszlám hitre, és Murád néven élt 1850-ben bekövetkezett haláláig.

 

Kr.e.44. március 15. Caesar elleni merénylet a szenátusban

Caesar,,Te is fiam, Brutus?” A legenda szerint ezzel a mondattal fejezte be életét a Római Birodalom egyik legnagyobb hadvezére és consulja Julius Caesar. A köztársaság ,,megmentőjének” számos ellensége volt Rómában, hiszen a gyakorlatban egy kézben összpontosult a hatalom, melyet mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy Caesar felvette az élethosszig tartó diktátori címet. A szenátus nem nézte jó szemmel Caesar egyeduralmát, kiútnak a gyilkosságot látták, melyben még nevelt fia, Brutus is részt vett. A merénylőkön Caesar örököse, Octavianus állt bosszút, aki pár év múlva Róma első császáraként vonult be a történelembe Augustus néven.

 

1660. március 16. Feloszlik az angliai „hosszú parlament”

Hosszú parlament feloszlásaA ,,hosszú parlament” nem véletlenül kapta a nevét, hiszen 20 éven keresztül nem volt feloszlatva angol parlament, melyet még I.Károly hívott össze 1640-ben, hogy elkerülje a pénzügyi csődöt. Az angolok nem teljesítették a király kéréseit, alkotmányt követeltek, mire Károly megfutamodott. A konfliktus 1642-re polgárháborúvá fajult, melynek egyik vezetője Cromwell volt, aki túllőtt a célon, és egyeduralomra tört 1648-tól. Uralma alatt a parlement ,,csonka” lett, hiszen a Lordok Házát kizárta belőle. 5 éves uralma után fia került hatalomra, aki összehívta a hosszú parlament még élő tagjait, akik 1660-ban a Stuart dinasztia visszahívása mellett döntött, mely után a parlament feloszlatásra került.

 

1314. március 18. Máglyára lép az utolsó templomos nagymester

MáglyaA Templomos Lovagrend két évszázadon keresztül állt fent, bukását a túlzott gazdasági eredményeinek tudhatta be, ugyanis IV. Fülöp francia királynak szüksége volt a pénzre az angolok ellen folyó háborúhoz. A Templomosok saját bankrendszert építettek ki Európában, mely jelentősen megkönnyítette a keresztes hadjáratok finanszírozását is. A Szentföldről katonailag viszont kezdtek kiszorulni a 13. század végére, Jacques de Molay, az utolsó nagymester, ezért belső reformokat sürgetett, hogy újabb keresztes háborút tudjanak indítani a Közel-Keleten a többi európai uralkodó segítségével. V.Kelemen pápa a francia király nyomására felszámolta a rendet 1307-re, tagjait folyamatosan ítélték el eretnekség vádjával. A kínvallatások során olyan információk is felszínre kerültek, melyek komoly hatással voltak a szabadkőművességre, kincseiket pedig még napjainkban is keresik.

 

Források:

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1944_marcius_19_a_naci_nemetorszag_csapatai_megszalljak_magyarorszagot

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1848_marcius_13_becsben_kitor_a_forradalom

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1794_marcius_14_bem_jozsef_szuletese

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/kr_e_44_marcius_15_caesar_elleni_merenylet_a_szenatusban

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1660_marcius_16_feloszlik_az_angliai_hossz_parlament

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1314_marciu_18_maglyara_lep_az_utolso_templomos_nagymester

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus 2018
Ke Sze Cs Szo Va
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2