Törevent – Mi is történt a héten?

 

1909. március 31. Megkezdik a Titanic építését

TitanicAz ,,Álmok Hajója”. Ezen a néven emlegették a tízes évek legnagyobb utasszállító hajóját, a Titanicot, melynek építése 1909. március 31-én indult meg Belfastban. A White Star Line társaság nyílt titka volt, hogy túl szeretnék szárnyalni a többi luxushajót, mind méretben, mind pedig sebességben, ám ezekből a célokból csupán a hajó nagyságával tudtak rekordot dönteni. A Titanic építése 3 évet vett igénybe, a 12000 munkás pedig megalkotta a korszak legelőkelőbb luxushajóját medencével, teniszpályával, törökfürdővel és medencékkel. A Titanic nem csak az arisztokrácia hajója volt, a másod-, illetve harmadosztályra is jegyet lehetett váltani, így csak egy óceán választotta el a szegényebbeket az ,,amerikai álom” megvalósításától. A Titanic 1912. április 10-én én indult első, és mint utóbb kiderült, utolsó útjára Southampton kikötőjéből, ahol a sajtó is reflektorfénybe emelte az Álmok Hajóját. Elhíresült róla, hogy elsüllyeszthetetlen, így mindenki biztosra vette, hogy 6 nap alatt New York partjain fog kikötni, mely egy újabb rekord lett volna. A sebesség és az időjárási körülmények következtében, a Titanic április 14-én éjjel jéghegynek ütközött és 1517 utassal süllyedt a mélybe. A luxushajó vészjelzéseit a közelben levő Carpathia hajó észlelte, mely hajó legénysége 700 utast tudott kimenteni a mentőcsónakokból, hiszen akik a -4 fokos vízben voltak, gyorsan halálra fagytak. A Titanic elsüllyedése hatalmas visszhangot keltett a világ médiájában, attól fogva annyi mentőcsónak felszerelését rendelték el, amennyivel megfelelnek az utasok számának. A hajó roncsait 1985-ben fedezték fel 3700 méteres mélységben, de feltehetőleg a katonai erők már tudtak a hajó hollétéről előbb is. A Titanic történetét Dékány András magyar író S.O.S. Titanic címen írta meg, 1997-ben pedig film készült a katasztrófáról, mely 11 Osacart nyert.

 

1472. március 27. Medveváron meghal Janus Pannonius humanista költő

Janus PannoniusCsezmicei János, vagy ahogy az utókor ismeri, Janus Pannonius, a magyar reneszánsz legkiemelkedőbb magyar költője volt, aki Hunyadi Mátyás távoli rokona is volt. Anyai ágon a Szilágyi családhoz kapcsolható a származása, nagybátya, Vitéz János, jóvoltából humanista neveltetésben részesülhetett. Az itáliai tanulmányai során kiemelkedett társai közül epigrammáival és szonettjeivel, de számára sajnos haza kellett térnie Magyarországra, mivel Mátyás király a pécsi püspöki címet adományozta neki. Egész életében Itáliába vágyott vissza, Mátyás ellen összeesküvést is szervezett 1471-ben, a király viszont nem torolta meg a lázadást. Janus Pannonius, ennek ellenére, Horvátországon át Itáliába akart menekülni, ám a betegeskedése miatt 1472. március 27-én, 37 esztendős korában elhunyt Medveváron.

 

1939. március 28. Franco győzelmével véget ér a spanyol polgárháború

Franco1931-ben, XIII. Alfonz lemondásával jött létre a második köztársaság, mely a belső ellentétek következtében öt év alatt összeomlott. Az előrehaladott reformok ellenérzéseket váltottak ki az alapvetően konzervatív vallásos Spanyolországban. Az 1936-os választásokat kevéssel nyerte meg a baloldal, ami további feszültségeket vont maga után. Madridban a nyílt utcán lőttek le egy parlamenti képviselőt, így a polgárháború kitörése csupán idő kérdése volt. Francisco Franco tábornok 1936 júliusában Marokkóban lázadt fel a kormány ellen, célja a ,,kommunista veszély elhárítása” volt. 3 év után, a német és az olasz támogatásnak is köszönhetően, győzelmet aratott, és 1939. március 28-án a polgárháború lezárásával kezdetét vette Franco diktatúrája, mely egészen 1975-ig tartott.

 

1464. március 29. Hunyadi Mátyás királlyá koronázása Székesfehérváron

Hunyadi MátyásHunyadi Mátyást 1458-ban választották királlyá, nagybátyjának, Szilágyi Mihálynak, a közbenjárásával, ám Mátyás ekkor még Prágában tartózkodott. Mivel az újdonsült király fogságban volt, a kormányzást Szilágyi végezte, ám Mátyás októberi hazatérésével eltávolította kormányzói pozíciójából nagybátyját és magához vette a hatalmat. Mivel a magyar koronázás szerint csak az tekinthető jogos királynak, akit a Szent Koronával, az esztergomi érsek koronáz meg Székesfehérváron, ezért Mátyásnak harcot kellett vívnia III.Frigyes német-római császárral. Erre 1463-ban került sor, amikor Mátyás visszavásárolta a Szent Koronát 80 000 arany forintért, így 1464. március 29-én már hivatalosan is megkoronázták, és elkezdődhetett Magyarország reneszánsz fénykora.

 

1981. március 30. Merénylet Ronald Reagan ellen

Ronald ReagenRonald Reagan amerikai elnök ellen John Hinckley kísérelt meg merényletet 1981. március 30-án, mellyel egy híres színésznőt, Jodie Fostert szeretett volna lenyűgözni. Furcsa viselkedésével már fiatal korában is kitűnt, életét a Taxisofőr című 1976-os film határozta meg, melyben egy vietnémi veterán merényletet követett el egy szenátor ellen, hogy így mentse meg egy fiatalkorú prostituált életét, akit Jodie Foster alakított. A merénylő később úgy vallott, hogy történelmi tettet hajtott végre, így méltó társa lehet a színésznőnek. Hinckley a mai napig a St. Elisabeth Kórházban él, a színésznő kegyeibe viszont továbbra sem sikerült beférkőznie.

 

1957. április 1. A BBC áprilisi tréfája

BBC„A svájci spagettitermesztés természetesen nem hasonlítható a hatalmas olasz termeléshez. Biztos vagyok abban, hogy nézőink közül sokan láttak már fényképeket a hatalmas Pó-völgyi spagettiültetvényekről.” - ezek a mondatok hangoztak el a BBC 1957. április 1-jén leadott adásában. Európában több helyen szokás megviccelni egymást ezen a napon, ám a televíziózás történetében csak 1957-ben került rá sor. A britek nagy többsége tényleg elhitte a spagettifa létezését, ugyanis csak dobozokban, vagy úgysem találkoztak a tésztával. A csatorna aztán hamarosan leleplezte a viccet, de ennek ellenére hosszú ideig tartott, míg a britek elfogadták, hogy sosem lesz spagettifájuk.

 

Források:

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1909_marcius_31_megkezdik_a_titanic_epiteset

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1472_marcius_27_medvevaron_meghal_janus_pannonius_humanista_kolto

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1939_marcius_28_franco_gyozelmevel_veget_er_a_spanyol_polgarhaboru

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1464_marcius_29_hunyadi_matyas_kirallya_koronazasa_szekesfehervaron

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1981_marcius_30_merenylet_ronald_reagan_ellen

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1957_aprilis_1_a_bbc_aprilisi_trefaja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus 2018
Ke Sze Cs Szo Va
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2