Törevent – Mi is történt a héten?

 

1848. április 11. V. Ferdinánd szentesíti az áprilisi törvényeket

1848kormany,,A nemzet azzal bízott meg, hogy jelene felett őrködjünk s jövendőjét biztosítsuk” – hangzott el Kossuth Lajos felirati beszédében, melyet 1848. március 3-án mondott el a magyar országgyűlésen. A reformkorban fogalmazódott meg a magyarságban a polgári átalakulás igénye, mely egyben magával hordozná az alkotmányosságot is. Ennek érdekében próbáltak törvényeket hozni, de a reformok nehézkesen születtek meg a bécsi udvar és az udvarhű arisztokrácia miatt. Mind Széchenyi István, mind Kossuth elkötelezett híve volt a polgárosodásnak, mert látták, hogy a rendi berendezkedés már nem alkalmas az ország fejlesztésére. Kossuth Deákkal és Batthányval az élen megfogalmazta a kapitalista és polgári átalakulás kereteit az Ellenzéki Nyilatkozatban, melyet 1847-ben még elutasított az arisztokrácia. Kossuth az 1848. februárjában kitört párizsi forradalom után bátorodott fel igazán, és tette felirati javaslatát március 3-án, melyet még mindig nem fogadott el a felső tábla. Igazi löketet a március 13-i forradalom adott az ellenzéknek, amikor is az arisztokrácia belátta, hogy véresen komoly a reformok ügye, így elfogadták a liberálisok feliratát a következő napon. Kossuth, ezután ígéretet tett, hogy addig nem tér vissza Bécsből, amíg az uralkodó ki nem nevezi gróf Batthyányt miniszterelnöknek. Eközben Pest lakossága sem tétlenkedett, a március 15-i forradalommal egyértelművé tették V.Ferdinánd számára, hogy a feliratot szentesítenie kell. Az uralkodó értette a pesti ifjak célzását, március 17-én kinevezte Batthyányt miniszterelnöknek, április 11-én pedig szentesítette a törvényeket, mellyel lekezdődhetett Magyarországon a polgári átalakulás.

 

1961. április 12. Jurij Gagarin a Vosztok–1 űrhajóval megkerüli a Földet

GagarinA hidegháború alatt az USA és a Szovjetunió többek között abban is versengett, hogy melyikük hódítja meg a világűrt. A kezdeti sikereket a szovjetek aratták, ők lőttek fel elsőként műholdat, mely a Föld körül keringett, nem sokkal később Lajka kutyát is űrbeli kalandra küldték. Az ember kiküldése már nagyobb feladat volt, melyet a Vosztok program keretein belül tervezték megvalósítani a szovjetek. 1961. április 12-én ez is sikerült nekik, Jurij Gagarin személyében a szovjetek nemcsak embert küldtek az űrbe, hanem a Földet is sikerült megkerülniük, mellyel hatalmas elismerést vívtak ki maguknak.

 

1204. április 13. A IV. keresztes hadjáratban elfoglalják Konstantinápolyt

KeresztesKonstanA 11.század végi Európa célul tűzte ki, hogy a kereszténység nevében vissza kell foglalni a Szentföldet, és az őskeresztény területeket. A keresztes háborúk két fő célt szolgáltak valójában, a pápa hatalmának a kiterjesztését és a gazdasági haszonszerzést. A konstantinápolyi háború Velence kezdeményezésére tört ki, ugyanis nagyobb befolyást akartak szerezni a Földközi-tengeren. 1204. április 13-án Monteferratói Bonifác seregei győzelmet arattak, és létrejött Bizánc helyén a Latin Császárság, mellyel Velence biztosította vezető pozícióját a térségben.

 

1865. április 14. Merénylet Abraham Lincoln ellen

Lincoln„Bosszút álltam Délért” – jelentette ki John Wilkes Booth, aki 1865. április 14-én merényletet hajtott végre az Egyesült Államok akkori elnöke, Abraham Lincoln ellen. Booth társaival eleinte azt tervezték, hogy a déliek fővárosába, Richmondba hurcolják az elnököt, mivel a polgárháború még nem zárult le, de az akció nem járt sikerrel. Április 9-én a déliek megadták magukat, így Booth és társai radikálisabb eszközökhöz nyúltak. Április 14-én Lincoln a washingtoni Ford's Theatre-ben tartózkodott, Wilkes Booth fejbelőtte őt, a sérülésébe viszont, csak másnap halt bele az elnök, mely az első elnökgyilkosságként vonult be a történelembe.

 

1896. április 15. Az első újkori olimpia záróünnepsége Athénban

ElsoujkoriOlimpia1896. április 15-én fejeződött be az első újkori olimpia Athénban, melyen Magyarország is részt vett további 13 országgal együtt, mely 10 napig zajlott. Az olimpia az ókori görögökhöz köthető, ahol a játékok alatt szünetelt mindenféle háború, és az összetartást szimbolizálta. Az újkori olimpián 43 számban indulhattak versenyzők (mivel az evezést a rossz idő miatt nem tartották meg), ahol Hajós Alfréd megnyerte Magyarország első aranyérmét. A görögök kijelentették, hogy mindig ők akarják tartani az olimpiát, ám az Olimpiai Bizottság már eldöntötte, hogy 1900-ban Párizs fogja megrendezni, így Athénnak egészen 2004-ig várnia kellett.

 

1917. április 16. Lenin visszatér Oroszországba

LeninVlagyimir Iljics Lenin 10 évnyi száműzetésből tért vissza Oroszországba a német titkosszolgálat segítségével 1917. április 16-án. Lenin nem titkolt célja volt, hogy a februári forradalom után megvalósuljon a szocialista forradalom, és kiépüljön az első kommunista állam. Az áprilisi téziseiben kifejtette, hogy a nyomorból csak a szocializmus emelheti ki a munkásokat és a parasztokat. Lenin sikeresen össze tudta fogni az alsóbb osztályokat, így november 7-én bekövetkezett a bolsevik forradalom, mellyel gyakorlatilag kezdetét vette a kommunizmus Oroszországban.

 

Források:

http://mek.oszk.hu/04800/04834/html/kossuth0002/kossuth0002.html

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1848_aprilis_11_v_ferdinand_szentesiti_az_aprilisi_torvenyeket

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1961_aprilis_12_jurij_gagarin_a_vosztok_1_urhajoval_megkeruli_a_foldet

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1204_aprilis_13_a_negyedik_keresztes_hadjaratban_elfoglaljak_konstantinapolyt

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1865_aprilis_14_merenylet_abraham_lincoln_ellen

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1896_aprilis_15_az_elso_ujkori_olimpia_zarounnepsege_athenban

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1917_aprilis_16_lenin_visszater_oroszorszagba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus 2018
Ke Sze Cs Szo Va
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2