Törevent – Mi is történt ezen a héten?

 

Kr. e. 753. április 21. - Róma alapítása

Róma alapításaMindenki számára ismerősen hangozhat Róma eposzokba illő alapításának története, hisz kinek ne jutna eszébe a két fiú, Romulus és Remus, akiket egy nőstény farkas táplált, míg meg nem találta őket egy pásztor. A későbbiekben pedig, legalábbis a legenda szerint, ők ketten alapították meg Róma városát, aminek Romulus testvére halála után első királya is lett.  Azonban mint mindig a legendák itt sem teljesen fedik le a valóságot, így bár a Róma közeli területek feltárásából arra fény derült, hogy a valóban a Kr.e. 8. század közepére tehető a város létrejötte, azonban az áprilisra tehető alapítási dátumra semmi bizonyítékot nem találtak. Egy sokkal inkább elképzelhető verzió az, hogy április 21. azért lett Róma alapításának ünnepe, hiszen ezen a napon tartották Pales pásztoristen és ezzel együtt az Urbs születésének ünnepét, az úgynevezett Palariát is, amivel így egy biztos pontot tudtak kialakítani az ünnepnek.

Róma alapításának idejénél azonban egy sokkal fontosabb tény, hogy megtörtént, hiszen a Tiberis folyó melletti település, mely 7 dombra épült a későbbiekben egy egész birodalom központja lett, és a birodalom bukása után is meghatározó kulturális és szellemi központ maradt.

 

1492. április 17. - A spanyol uralkodópár megbízza Kolumbuszt egy indiai expedícióval

KolombuszKolumbusz és az Újvilág felfedezése a történelem egyik legfontosabb eseménye, elég csak abba belegondolnunk, hogy a mai gazdaság egyik legmeghatározóbb állama, az Amerikai Egyesült Államok talán nem is létezne nélküle.

Azonban tudjuk, hogy az Új világ felfedezése mondhatni korántsem volt szándékolt, hiszen Kolumbusz legfőbb célja az volt, hogy nyugat felől megkerülve a Földet eljusson Indiába. A genovai származású hajó élete korántsem volt azonban unalmas, szülővárosa elszegényedése után Portugáliába, Lisszabonba került, ami a korban az egyik legfontosabb kereskedelmi központ volt, így itt hamar szembe került egy alternatív Indiába vezető út keresésének igényével. Azonban Kolumbusz mindezt nyugati irányból képzelte el, aminek alapfeltétele volt, hogy a Föld gömbölyű, és ezáltal körbehajózható. A korban mindez nem volt azonban teljességgel elfogadott, így Kolumbusz csak lassan és kis szerencsével tudott expedícióinak támogatott találni. Támogatói pedig a spanyol uralkodópár, Kasztíliai Izabella és Aragóniai Ferdinánd lettek, akiknek komoly haszon reményével kecsegetett, ha meg tudják szerezni az indiai fűszertermelést.

 

1906. április 18. - Földrengés pusztítja el San Francisco

GoldenGateManapság ha San Francisco városára gondolunk, akkor biztosan eszünkbe jut a Golden Gate híd, vagy az Alcatraz börtöne, és a város elengedhetetlen pezsgése.
Azonban ez nem mindig volt ilyen felhőtlen, ugyanis a város a Szent_András törésvonal mellett fekszik, így történelme folyamán többször is komoly földrengések rázták meg, de egyik sem volt olyan pusztító, mint a 1906. április 18. hajnalában bekövetkezett. Ekkor a Richter-skála szerinti 7,5-8,3-as erősségű földrengés rázta meg a várost, azonban a lakók éppen hogy túlélték a földrengést, a felboruló tűzhelyek, illetve az eltört, megrongálódott gázvezetékek miatt komoly tűzvész alakult ki, aminek következtében több tízezer ember a városban rekedt. Őket végül a Nemzeti Gárda és a Berkeley egyetem önkéntesei segítségével sikerült kimenteni, ellenben a lángtenger egészen 23-áig tombolt tovább.

 

1713. április 19. - III. Károly kihirdeti a Pragmatica Sanctiót

Mária Terézia1713. április 19-én hirdette ki III. Károly magyar király és osztrák császár a Pragmatica Sanctiót. Ennek hátterében az állt, hogy a királynak nem született utódja, és bátyjának is csak lányai voltak, így ekkor ő volt a dinasztia egyetlen férfi tagja. A rendelkezéssel a dinasztián belüli öröklés szerette volna biztosítani unokahúga, a későbbi Mária Terézia, számára. A rendelkezéssel azonban nem sikerült megakadályoznia, hogy a környező hatalmak ne próbálják meg megszerezni, mind a magyar, mind a osztrák trónt. Ennél egy sokkal fontosabb érdeme azonban, hogy a Pragmatica Sanctio biztosította az osztrák örökös tartományok és a Magyar Királyság egységét, 1918-ig meghatározta a Magyarország közjogi helyzetét, valamint lerakta a 1848-as áprilisi törvények és a 1867-es kiegyezés alapjait is.

 

1915. április 22. - Először vetnek be mérges gázt a nyugati fronton

YpernAz I. világháborút és azt megelőző időszakot sok tekintetben nevezhetjük a III. ipari forradalomnak, de ebből is talán az egyik legfontosabb terület, ami nyilvánvalóan következik a háborús konfliktusból, az a hadászati fejlesztések. Itt gondolhatunk olyan neves dolgokra, mint a páncélozott harca járművek, vagy a repülőgépek fejlődése. A különböző vegyi fegyverek már az ókorban is megtalálhatóak voltak, gondoljunk csak a mérgezett nyilakra, de igazán természetesen az újkorban kezdett el terjedni, azonban humanitárius okok miatt nem alkalmazták. A 19. századfordulójára azonban a franciák és a németek is elkezdték használni harci gáz formájában, és bár a németek jártak élen a fejlesztésében, mégis a franciák vetették be először, azonban inkább kevesebb mint több sikerrel. A nyugati hadszíntéren Ypern téréségében vettették be először és hatásosan, és a francia csapatokat meg is tizedelték, azonban a szövetséges csapatokat is annyira megrémisztette a mustárgáz hatása, hogy a támadás sem volt sikeres.

 

Források:

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/kr_e_753_aprilis_21_roma_alapitasa

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1492_aprilis_17_a_spanyol_uralkodopar_megbizza_kolumbuszt_egy_indiai_expedicioval

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1906_aprilis_18_foldrenges_pusztitja_el_san_francisco_varosat

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1713_aprilis_19_iii_karoly_kihirdeti_a_pragmatica_sanctiot

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1915_aprilis_22_eloszor_vetnek_be_merges_gazt_a_nyugati_fronton

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus 2018
Ke Sze Cs Szo Va
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2