Törevent – Mi is történt a héten?

 

1986. április 26. Atomkatasztrófa Csernobilban

Csernobil1986. április 26-án éjjeli 1 óra 23 perckor atomkatasztrófa következett be Csernobil egyik atomerőműjében, mely a mai napig az emberiség történetének legnagyobb nukleáris katasztrófája volt. Az erőmű építéséről 1969-ben hoztak döntést, és 1977-ben kezdte meg működését a mai Ukrajna területén. Az építési szabálytalanságokról már 2 évvel később tudomást szerzett az Antropov által vezetett vizsgálóbizottság, ám a betonozás alacsony minőségét és a magas szennyezési veszélyt nem javították ki. A katasztrófa ezek ellenére nem az építési hibák, hanem egy felelőtlenül végrehajtott kísérlet során következett be. A robbanás körülményei a mai napig tisztázatlanok, voltak akik a felforrósodott hűtővízhez vezetik vissza a problémát, mások szerint voltak akik észlelték a rendellenességet, és megpróbálták a kísérlet során eltávolított szabályzórudakat visszatenni sikertelenül. Annyi bizonyos, hogy a robbanás során 32 ember vesztette életét, több százan szenvedtek sérülést a sugárzásnak betudhatóan, mivel 50 tonna radioaktív anyag került a levegőbe. A személyzet vezetője úgy gondolta, hogy nem sérült meg a reaktor, a tűzoltók védőfelszerelés nélkül oltották a tüzet. Akik a robbanás után védőfelszerelés nélkül ott tartózkodtak, 3 héten belül meghaltak a sugárfertőzés miatt. A Szovjetunió csak április 29-én ismerte el, hogy atomrobbanás következett be, az erőművet betonba burkolták, hogy megakadályozzák a sugárázás terjedését. Magyarország szerencsésebb helyzetben volt, ugyanis a Kárpátok nagyrészt megvédte az országot a gamma-sugaraktól, ám a pánik még sokáig fennmaradt.

 

1222. április 24. | II. András kiadja az Aranybullát Fehérváron

AranybullaII. András nem volt népszerű uralkodó a maga korában, mivel német származású felesége Gertrúd, irányította az országot, amíg ő háborúzott. A magyar nemesség ki lett szorítva a politikából, nem csoda, hogy a megoldást a királyné megölésében látták. A nemesek alapvető jogokat követeltek maguknak, legfontosabb közöttük az adómentesség volt. András a nemesek nyomására kiadta az Aranybullát, mely az angol Magna Charta Libertatum több pontját is tartalmazta, közük az ellenállási záradékot, mely kimondta, hogy ha a király nem tartja be a bullában foglaltakat, akkor a nemesség fellázadhat ellene. Az Aranybulla évszázadokig meghatározta a nemesség helyzetét, mely alapvetően csak az április törvények után változott meg.

 

Kr. e. 404. április 25. Athén kapitulációjával véget ér a peloponnészoszi háború

peloponnészoszi haboruA Kr.e. 5.században két nagy szövetség uralta a Hellászt, az Athén által vezetett Déloszi Szövetség, és a Spártaiak peloponnészoszi Szövetsége. A két szövetség a perzsa veszély ellen jött létre, ám az igazi cél a hatalmi státuszuk biztosítása volt. Athén a tengeren, míg Spárta a szárazföldön volt erős, így kezdetben nem sikerült eldönteni a küzdelmet. A kisebb poliszok folyamatosan változtatták pozíciójukat, így csak a század végére sikerült Spártának felülkerekednie Athénon. Kr.e. 404-ben már körülvették Athént, ekkor a város vezetősége úgy döntött, hogy inkább megadják magukat, mellyel lezárult az athéni városállamok fénykora.

 

1994. április 27. Nelson Mandela megnyeri a dél-afrikai elnökválasztást

NelsonMandela1994. április 27-én nyerte meg az első szabad dél-afrikai választásokat az Afrikai Nemzeti Kongresszus vezetője, Nelson Mandela. Mandela a feketéknek létrehozott egyetemen, a Fort Hare-ban tanult bölcsész szakon, viszont egy év után kirúgták, mivel tüntetéseket szervezett az ott élő feketék diszkriminalizációja ellen. 1944-től kezdett el politizálni az Afrikai Nemzeti Kongresszus színeiben, Gandhi nyomán erőszakmentes engedetlenségre szólította fel társait, hogy elejét vegyék a fehér kisebbség egyeduralkodásának. 1989-ben kezdte meg a köztársasági elnök a diszkríminatív törvények érvénytelenítését, 1993-tól már tárgyalások folytak a fehérek és a feketék között egy békés átmenetről. Mandela ezekkel az akcióival elnyerte a Béke-Nobel díjat, és z 1994-es választásokon pedig az elnöki címet.

 

1918. április 28. Gavrilo Princip halála

GavriloPrincipGavrilo Princip Ferenc Ferdinánd meggyilkolásával írta be magát a történelembe, mely tettje közvetetten az első világháború kirobbanásához vezetett. Princip fanatikusan hitt a délszláv nacionalizmusban, a cél elérése érdekében pedig a terrorizmusra is hajlandó volt a titkos Fekete Kéz szervezet keretein belül. Princip-et és másik 6 társát bíróság elé állították hazaárulás és gyilkosság vádjával, viszont akkor még nem töltötték be a 20. életévüket, ezért csak 20 évnyi fegyházra ítélték őket a halálbüntetés helyett. A világháború végét nem élték meg, de az egységes délszláv állam megalakulása után nemzeti hősként tisztelték őket.

 

1945. április 30. Hitler öngyilkossága a Führerbunkerban

HitlerHitler a második világháború kirobbantásával a Harmadik Birodalom világuralmát akarta elérni, ám az angliai csata és a sztálingrádi vereség után, a német vezérkar jelentős része belátta, hogy megfordult a háború menete 1943-ra. Hitler nem hagyta, hogy a tábornokai döntsenek, mindent maga döntött el önfejűen, gyakran a szakértelem hiányában. Már 1944-ben kíséreltek meg ellene merényleteket, ám ezek sikertelenek voltak. 1945-től a Führerbunkerban tartózkodott tábornokaival, innen szerzett tudomást a Vörös Hadsereg előretöréséről is Berlinben. Hitler április 22-én vallotta be tábornokainak a vereséget, 29-én megírta végrendeletét. 30-án jelentés érkezett, hogy a Berlint védő német csapatoknak elfogyott a lőszere, így Hitler a megoldást az öngyilkosságban látta. A vallomások szerint Eva Braun ciánkapszulával, míg a Führer pisztolyával vetett véget életének, de a mai napig keringenek pletykák, hogy Hitler életben van, és elszigetelten éli mindennapjait.

 

Források:

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1986_aprilis_26_atomkatasztrofa_csernobilban

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1222_aprilis_24_ii_andras_kiadja_az_aranybullat_fehervaron

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/kr_e_404_aprilis_25_athen_kapitulaciojaval_veget_er_a_peloponneszoszi_haboru

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1994_aprilis_27_nelson_mandela_megnyeri_a_del_afrikai_elnokvalasztast

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1918_aprilis_28_gavrilo_princip_halala

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1945_aprilis_30_hitler_ongyilkossaga_a_fuhrerbunkerban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus 2018
Ke Sze Cs Szo Va
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2