Törevent – Mi is történt a héten?

 

1940. május 10. Churchillt nevezik ki Nagy-Britannia miniszterelnökévé

churchill„Ha Hitler megtámadná a poklot, szerét ejteném, hogy kedvezően szóljak az ördögről.” Ez a mondása fejezi ki talán a legjobban azt a szemléletmódot, melyben Sir Winston Leonard Spencer Churchill a miniszterelnöki éveit töltötte. Churchill mindvégig kritizálta Chamberlain politikáját, mert az akkori miniszterelnök azt az elvet vallotta, hogy ha Hitler igényeit teljesítik, akkor megőrzik Európa békéjét. Churchill ezzel szemben hangsúlyozta, hogy Angliának és Franciaországnak határozottan kell fellépnie a németekkel szemben, különben egy újabb világháborúra van esély, ám Csehszlovákia feldarabolása rámutatott arra, hogy sem az angoloknak, sem a franciáknak nincs meg a kellő hatalma a kontinensen Hitler ellen. Churchill jóslata beigazolódott, amikor 1939. szeptember 1-jén Hitler megtámadta Lengyelországot, mellyel kitört a második világháború. A britek a tengeren mozgósítottak, ám a németek sorra aratták sikereiket, mely brit kudarcokba belebukott Chamberlain, és javaslatára VI.György király Churchillt nevezte ki Nagy-Britannia miniszterelnökének. Churchill a világháború során egyszer sem volt hajlandó kompromisszumot kötni a nácikkal, pedig Hitler kezdetben békét ajánlott, ha engedik szabadon tevékenykedni Európában. Churchill ragaszkodott ahhoz, hogy a háborút a náci Németország végső bukásáig kell vívni, a kairói, teheráni és jaltai konferenciákon pedig próbált minél több területnek demokratikus jövőt biztosítani a szovjet terjeszkedés veszélyét látva. Annak ellenére, hogy Nagy-Britannia a győztesek oldalán fejezte be a háborút, Churchillt mégsem választották újra, az őt követő miniszterelnök Clement Attlee lett.

 

1360. május 8. A brétigny-i béke

bretigny beke1360. május 8-án kötötte meg II.János francia király és III.Edward angol uralkodó a brétigny-i békét, mely lezárta a százéves háború első szakaszát. 1328-ban kihalt a Capeting-dinasztia férfiágon, így III.Edward angol király bejelentette igényét a francia trónra, de a francia rendi gyűlés Valois Fülöpöt választotta meg. Edward továbbra is fenntartotta trónigényét, míg VI.Fülöp ki akarta szorítani az angolokat a kontinensről, így megkezdődtek a fegyveres harcok. Crécynél az angol gyalogos sereg megsemmisítő vereséget mért a francia lovagokra, nemsoká Calais is elesett. 1360. május 8-án, Brétignyban békét kötöttek a felek, a harcok 1369-ben újultak ki.

 

330. május 11. Constantinus felavatja Konstantinápoly városát

konstantinapoly330. május 11-én kezdődött meg az a negyven napon keresztül tartó ünnepség, mely a Római Birodalom új fővárosát, az I. Constantinus által alapított Konstantinápolyt avatta fel. A görög írások szerint Büzantion városát különböző népek uralták a Krisztus utáni századokban, mely stratégiai fontosságú területen található, mivel a Fekete-tenger és a Földközi-tengerre is könnyen ki lehet jutni onnan. A város az „új Róma” nevet kapta, Büzantion határait úgy terjesztették ki, hogy hét dombot foglaljon magába, mint ahogyan Róma is fekszik.

 

1703. május 12. Rákóczi és Bercsényi kiadja a brezáni kiáltványt

rakoczi1703. május 12-én adta ki II. Rákóczi Ferenc és Bercsényi Miklós gróf a brezáni kiáltványt, mely fegyveres ellenállásra szólítja fel az ország lakóit a Habsburgok ellen. Ennek előzménye volt, hogy 1687-ben I.Lipót a pozsonyi országgyűlésen, arra szólította fel a magyar nemességet, hogy mondjanak le a szabad királyválasztás és az ellenállás jogáról, melyek több évszázada illették őket. Az ellenreformáció egyre erősebb volt, az Újszerzeményi Bizottság a magyarok számára kedvezőtlenül rendezte a birtokviszonyokat. A parasztságot új adókkal terhelték, hogy a Habsburgok fedezni tudják a háború költségeit. Rákóczi lehetőséget látott a Habsburgok megtörésére, így a brezáni kiáltvánnyal egy nemzeti összefogást tudott elérni az osztrákok ellen, mely 1711-ig képes volt a küzdelemre.

 

1846. május 13. Az Egyesült Államok hadat üzen Mexikónak

usa1846. május 13-án üzent hadat az Egyesült Államok Mexikónak, mivel Texas határairól nem tudtak békésen megegyezni. Mexikó rászorult az USA-ból bevándorló munkásokra, viszont ebből fakadóan pár évre rá lázongani kezdtek a mai Texas területén, ami akkor még Mexikóhoz tartozott. 1835-ben kikiáltotta függetlenségét, 1836-ra önálló köztársaság lett. az Egyesült Államok nyíltan szimpatizált a felkelőkkel, 1845-ben pedig tagállamai sorába is felvette az új köztársaságot. 1846. május 13. Az Egyesült Államok hadat üzen Mexikónak, a háború egészen a 1848. február 2-án megkötötték a Guadalupe Hidalgó-i békeszerződés megkötéséig zajlott, melyből az USA került ki győztesen.

 

1610. május 14. Merénylet Bourbon Henrik francia király ellen

bourbon henrik„Párizs megér egy misét”- mondta IV.Henrik, amikor a francia rendek felajánlották neki a koronát, abban az esetben, ha elhagyja protestáns vallását, és áttér a katolikus hitre. Henrik ezt elfogadta, és 1594-ben francia királlyá koronázták. A protestánsokról sem feledkezett meg ezt követően, ugyanis célja volt, hogy ne legyenek vallási különbségek az országban, ezért 1598-ban kiadta a nantesi edictumot, melyben szabad vallásgyakorlást biztosított nekik. A fanatikus katolikusok úgy gondolták, hogy a hugenottákat át kell tériteni, viszont Henrik a békés együttélést támogatta. 1610. május 14-én merényletet követett el egy katolikus merénylő a király ellen, ami Henrik életébe került.

 

Források:

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1940_majus_10_churchillt_nevezik_ki_nagy_britannia_miniszterelnokeve

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1360_majus_8_a_bretignyi_beke

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/330_majus_11_constantinus_felavatja_konstantinapoly_varosat

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1703_majus_12_rakoczi_es_bercsenyi_kiadja_a_brezani_kialtvanyt

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1846_majus_13_az_egyesult_allamok_hadat_uzen_mexikonak

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1610_majus_14_merenylet_bourbon_henrik_francia_kiraly_ellen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus 2018
Ke Sze Cs Szo Va
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2