Törevent – Mi is történt a héten?

 

1961. május 25. Kennedy elnök meghirdeti az Apollo-programot

apollo programA hidegháború időszakában a két szuperhatalom a élet szinte minden terén versengett egymással, így még az űrkutatásban is, melyben a Szovjetunió járt az élen a korszak elején. Az USA-nak lépnie kellett, ezért John F. Kennedy elnök 1961. május 25-i kongresszusi beszédében kijelentette, hogy még az évtized végéig embert küldenek a Holdra, és onnan vissza is térnek. Ez a beszéd indította el az Apolló-programot. A Holdra szállás első nagy problémája maga a holdfelszín elérése volt, amit már 1914-ben egy Jurij Kondratyuk nevű tudós tanulmánya oldott meg, melynek nyomán született meg a holdkomp ötlete, mellyel később Armstrong és Aldrin valóban eljutott a Holdra. A program nem csak az úrhajó kérdését tartalmazta, hanem fontos szempont volt, hogy az emberre milyen hatást gyakorol az űrutazás ilyen hosszú távon. 1966 nyarán már elkezdődtek az Apollo-program tesztrepülései, viszont az első kísérlet, űrhajósokkal a fedélzeten tragédiával végződött, ugyanis az Apollo–1 indulása során az űrhajóban tűz ütött ki, hároman bent is égtek. Az  Apollo–7 fedélzetén jutott újra asztronauta a világűrbe az űrhajósok lépésről lépésre közelítették meg a Holdat. Egyre több időt töltöttek az űrben, űrsétát hajtottak végre, így egyre közelebb kerültek a célhoz. 1969. július 16-án az Aldrin-Armstrong-Collins hármas, leszállt a Holdra, a történelem során elsőkként. Ezzel a bravúrral elhomályosítani minden addigi szovjet sikert, amivel egy új fejezet kezdődött az emberiség történetében.

 

1859. május 22. Sir Arthur Conan Doyle születése

arthur conan doyle1859. május 22-én született Arthur Conan Doyle, a 19. századi szórakoztató irodalom egyik meghatározó alakja, aki többek Sherlock Holmes és Challenger professzor karaktereit alkotta meg. A Sherlock Holmes köré épülő írásai akkora sikert arattak, hogy amikor Az utolsó eset című novellában „meggyilkolta” legnépszerűbb karakterét, hatalmas felháborodást váltott ki rajongói körében. A nyomás hatására ,,feltámasztotta” a detektívet, és további két művet írt vele. Doyle neve mind a mai napig benne maradt a köztudatban, mivel Holmes karakterét számos filmben és sorozatban keltették életre.

 

1934. május 23. Bonnie és Clyde halála

bonnie clyde1934. május 23-án végzett Louisiana és Texas állam közös rendőri különítménye a világ egyik leghíresebb bűnözőpárosával, Bonnie Parkerrel és Clyde Barrow-val, miután Sailes városának közelében rajtaütöttek lopott autójukon. Találkozásuk 1930-ra nyúlik vissza, amikor a világválság miatt kisebb rablásokból éltek meg. Clyde-ot többször elfogták, egyszer Bonnie csempészte ki, máskor anyja tette le rá az óvadékot. 1932 februárjától számos bankot és üzletet fosztottak ki Texas, Louisiana és Oklahoma államok területén. 1934-ben az FBI külön részleget hozott létre az elfogásukra, május 23-án a páros kerti ünnepsége után sorozatot lőttek az autójukra, melybe mindketten belehaltak, de sokáig példaképek maradtak az amerikai bűnöző világban.

 

1543. május 24. Kopernikusz halála

kopernikusz1543. május 24-én hunyt el Nikolausz Kopernikusz lengyel szerzetes, aki a modern csillagászat akkori legnagyobb felfedezését tette meg, a heliocentrikus világképet megalkotva. Nagybátyja Krakkóban, Itáliában, Padovában és Ferrarában taníttatta, ahol megismerkedett a matematikával, csillagászattal, a görög nyelvvel és később az orvostudomány doktori címét is megszerezte. Ideje nagy részét a csillagászatnak szentelte. Arisztarkhosz alapján feltételezte, hogy a bolygók a Nap körül keringenek, így elkezdte vizsgálni a Mars és a Szaturnusz mozgását. Koppernikusz valamennyire tudta is bizonyítani a feltételezéseit, de mivel a bolygók pályáját kör alakban képzelte ez, ezért nem stimmeltek mindenhol a számításai. Egy wittenbergi matematikus rábeszélésére hajlandó volt kinyomtatni munkáját, melyet halálos ágyán vett kézhez 1543. május 24-én, mely napon meg is halt.

 

1045. május 26. Orseolo Péter hűbérül ajánlja fel Magyarországot a császárnak

orseolo peterElső Árpád-házi királyuknak, Szent Istvánnak, meghalt egyetlen fiú gyermeke, aki örökölhette volna a trónt, így utódjának unokaöccsét, Orseolo Pétert nevezte meg, aki a Velencében nevelkedett. Orseolo Pétert folytatta István munkásságát, ám nem aratott vele sikereket, a magyarok bizalmatlanok voltak vele szemben, melyre hamar reagált a király. Mellőzte a királyi tanácsot és Aba Sámuel nádort, több püspököt is leváltott, illetve Gizella királynéval is szembefordult. A főurak 1041-ben elűzték, és Aba Sámuelt nevezték ki királynak. 1044-ben III.Henrik hadat üzent Aba Sámuelnek, melyet Orseolo Péter is támogatott, végül sikerült is legyőzni a magyar királyt. Henrik 1045. május 26-án jutalom reményében megjelent Fehérváron, ahol Orseolo Péter átadta neki az eredeti koronázási ékszereket, melyeket a császár Rómába küldött, így Magyarország hűbéri sorba süllyedt.

 

1937. május 28. A Volkswagen-vállalat alapítása

volkswagen1937. május 28-án alapította meg a náci Németország a Volkswagent, mely a nép számára szánt autók gyártására specializálódott. Hitler célja az volt, hogy az autó mindenki számára elérhető legyen, ami ráadásul eléri a 100 kilométeres sebességet, melyek tervezésével 1934. június 22-én Ferdinand Porschét bízta meg.Az első prototípusok Stuttgartban épültek meg, de a Német Munkafront finanszírozásával 1937. május 28-án létrejött a Volkswagent gyártó külön állami vállalat. 1939-ig  336 0000 rendelést adtak le, ám a háború során hadipari gyárrá alakították át, és rakétákat gyártott a Wolfsburg mellett felépült az autógyár.

 

Források:

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1961_majus_25_kennedy_elnok_meghirdeti_az_apollo_programot

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1859_majus_22_sir_arthur_conan_doyle_szuletese

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1934_majus_23_bonnie_es_clyde_halala

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1543_majus_24_kopernikusz_halala

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1045_majus_26_orseolo_peter_huberul_ajanlja_fel_magyarorszagot_a_csaszarnak

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1937_majus_28_a_volkswagen_vallalat_alapitasa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus 2018
Ke Sze Cs Szo Va
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2