Törevent – Mi is történt a héten?

 

1920. június 4. | A trianoni béke aláírása

trianon terkep97 éve ezen a napon Versillesban a Nagy Trianon palotában a magyar delegáció két résztvevője Benárd Ágoston és Drasche-Lázár aláírják a Magyarország szétszakítását jelentő békediktátumot. Ezt az eseményt nyíltan nevezhetjük a magyar történelem egyik legfontosabb pontjának, hiszen amellett, hogy napjainkig érezzük hatásait, nagy szerepet játszott a II. világháborús részvételünkben is.

De térjünk is vissza magához a békéhez és annak előzményeihez: 1918. november 3.-án Padovában a magyar csapatok leteszik a fegyvert, mindez pedig azt jelenti, hogy az ország a elvesztette az I. világháborút és szembe kell néznie a Monarchia századok óta mellőzött nemzetiségeivel. Utóbbi meg is látszott a békeszerződés aláírásakor, hisz a gróf Apponyi Albert által vezetett magyar delegáció szót már csak a kész béketervezet véglegesítése után kapott, akkor is lényegében teljesen felesleges, mivel az antantnak lényegében csak két aláíró félre volt szüksége, és nem érdekelték a csehszlovák, délszláv és román területek elcsatolása elleni érvek.

Magyarország ezen a napon elvesztette lakosságának és területének kétharmadát, és 90 ezer négyzetkilométert számláló 7 millió lakosú kishatalommá vált.
A békeszerződés tehát szembement azokkal az elvekkel amiket Wilson 1918-ban meghatározott, ezek közül pedig a legfontosabb sem valósultak meg, azaz a nemzeti önrendelkezés biztosítása, és a nemzetállamok létrehozása sem.

 

1205. május 29. | II. András magyar király koronázása

aranybullaEzen a napon koronázták meg II. András királyunkat, akit bár kevésbé elismert királyként tartunk számon, annál több fontos történelmi esemény kapcsolódik hozzá. 1213-ban feleségét a Merániából származó Gertrúdiszt az elégedetlenkedő nemesek meggyilkolták, ami a királyi hatalom folyamatos gyengülését is jelzi. II. András királyunk uralkodása során folyamatosan kísérletet tett Halics meghódítására, ami rengeteg pénzbe került, amit tovább tetézett, hogy 1217-18 során részt vett az V. Keresztes hadjáratban is, melynek, András jeruzsálemi királyi címén kívül nem sok hozadéka volt, annál több kiadást jelentett. Mindez 1222-re oda vezetett, hogy kikényszerítették tőle az Aranybulla kiadását, ami biztosította a magyar alattvalók jogait, és meghatározta a király jogkörét is.

 

1536. május 30. | VIII. Henrik király harmadik esküvője

VIII.henrikVIII. Henrik uralkodása során a királynői széket hat feleség is betöltötte, azonban a király számára egyik sem volt olyan kedves, Jane Seymour, aki Henrik harmadik felesége volt, akivel 11 nappal azután házasodott össze, miután előző feleségét, Boleyn Annát kivégeztette. Jane több szempontból is érdekes lehet számunkra, hiszen a királynak ő adta az egyetlen fiúgyermekét, Edwardot, illetve csak őt részesítette királynői végtisztességben, miután belehalt, csaknem egy évvel a házasságkötésük után, a szülésbe.

 

1485. június 1. | Mátyás király elfoglalja Bécs városát

mátyás bécsHunyadi Mátyás és III. Frigyes ellentéte már a magyar király koronázása után megjelent, azonban ezt könnyen orvosolták az 1463-ban megkötött Bécsújhelyi megállapodást, amelynek keretében Mátyás gyermektelensége esetén a Hasburgokra száll a magyar trón, Mátyás pedig vissza kapja a magyar Szent Koronát. A későbbiekben azonban mégis háború robbant ki köztük, aminek eredménye képpen több kísérlet után, 1485-ben öt hónap alatt sikerült elfoglalni Bécs városát, ahova a magyar király a székhelyét is költöztette haláláig.

 

1980. június 3. | Farkas Bertalan visszatér a világűrből

farkas bertalanA hidegháború két katonai tömbje sokkal több mindent meghatározott a korszakban, mint azt gondolnánk. Ennek egyik fontos eleme volt az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió között kibontakozó űrverseny. Bár eleinte a szovjetek hozták a legfontosabb sikereket, de az Apollo-program beindulása után egyre nehezebbé vált tartani a lépést az USA-val, ennek keretein belül alapították meg 1967-ben az Interkozmoszt, hogy a szocialista blokk szellemi tőkéje is hozzájáruljon. Magyarország 1980-ban, ötödikként valósíthatta meg az űrutazását, melynek érdekében két embert választottak ki a feladatra, Farkas Bertalant és Magyari Bélát. Kettőjük közül végül a előbbi repülhetett és tölthetett összesen 8 napot a Szaljut-6 űrállomáson, hogy a magyar kutatóintézetek új fejlesztéseit teszteljék.
A sikeres utazás után mindkettő kiválasztottat kitüntette a Magyar Népköztársaság.

 


Források:

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1920_junius_4_a_trianoni_beke_alairasa

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1536_majus_30_viii_henrik_kiraly_harmadik_eskuvoje

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1205_majus_29_ii_andras_magyar_kiraly_koronazasa

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1485_junius_1_matyas_kiraly_elfoglalja_becs_varosat

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1980_junius_3_farkas_bertalan_visszater_a_vilagurbol

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus 2018
Ke Sze Cs Szo Va
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2