Törevent: Mi is történt ezen a héten?

 

1804. december 2. - Napóleon császárrá koronázza magát

napoleon

A világtörténelem egyik legnagyobb alakja, Bonaparte Napóleon első konzul 212 évvel ezelőtt ezen a napon koronázta magát a párizsi Notre-Dame székesegyházban Franciaország császárjává. Napóleon parancsára VII. Pius pápa is részt vett a koronázáson, de csak felkenhette, ám nem koronázhatta meg őt. Jelenlétére csupán azért volt szükség, hogy az egyház áldásával legitimálja a császárrá koronázást. Napóleon azért választotta a császári címet, mert Nagy Károly egyetemes császárságának folytatója kívánt lenni. A köztársaság császársággá alakításának az volt a célja, hogy Franciaországot és uralkodóját az európai államok fölé rendelje, és megteremtse az ország belső stabilitását. I. Napóleon császár bizonyos vonatkozásokban az ancien régime intézményeihez nyúlt vissza. Családtagjait, császári hercegi címet adományozott, legkiválóbb tábornokait Franciaország marsalljaivá léptette elő és magas jövedelmet biztosított nekik. Ezzel egy új, lojális társadalmi réteget teremtett: a császári nemességet, amely teljesen a főnemesi címet adományozó császár, Napóleon jóakaratától függött. Napóleon, a kivételes tehetségű katona és zseniális stratéga 16 esztendőn át vezette országát, és ebből 9 éven keresztül Európát is uralma alatt tartotta.

1959. december 1. – Kikötik az Antarktisz semlegességét
Az Egyesült Államok sürgetésére tizenkét állam– Argentína, Ausztrália, Belgium, Chile, Dél-Afrika, az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Nagy-Britannia, Norvégia a Szovjetunió és Új-Zéland – ezen a napon Washingtonban írt alá egy multilaterális egyezményt. Ez megtiltotta az aláíróknak katonai támaszpontok létesítését, nukleáris hulladék tárolását és katonai fegyverrendszerek kipróbálását az Antarktiszon.


1874. november 30. – Megszületett Winston Churchill

churchill

„A történelem kegyes lesz hozzám, mert szándékomban áll átírni.”
Winston Churchill


142 éve született Nagy-Britannia legismertebb miniszterelnöke Sir Winston Leonard Spencer Churchill. 1940-45 között brit miniszterelnökként nagy szerepet játszott a nemzetiszocialista Németország feletti győzelem kivívásában. 1951-ben ismét őt választották az ország élére. Ekkor megújította a Nagy-Britannia és az Egyesült Államok közötti diplomáciai kapcsolatot, illetve részt vett a háború utáni világrend kialakításában.


1943. november 28. – Megkezdődik a teheráni konferencia
1943. november 28-án vette kezdetét egy kulcsfontosságú esemény a második világháború menetében – a négynapos teheráni konferencia – ahol a „három nagy” (Winston Churchill brit miniszterelnök, Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök és Sztálin szovjet diktátor először ült tárgyalóasztalhoz annak érdekében, hogy szorosabbra fűzze együttműködését. Megállapodtak arról, hogy a küzdelmet Németország totális vereségéig folytatják, és nem kötnek különbékét a tengelyhatalmakkal. A hadműveletek összehangolásán túl meghatározták a közép-kelet-európai térség jövőjét is, ami a 20. század második felére meghatározta térségünk politikai, gazdasági és társadalmi viszonyait.


1887. november 28. – Elindult az első pesti villamos

pesti villamos

129 évvel ezelőtt november 28-án átadott Nyugati pályaudvar – Király utca vonalon lényegében az említett bécsi kiállításon bemutatott rendszert reprodukálták. Ezen a napon indult el az első villamos a pesti Nagykörúton. A próbavillamos rendkívüli sikert aratott, így többé nem volt kérdéses, hogy a budapesti tömegközlekedés jövőjét a villamosüzem jelenti.


1961. november 29. - Az USA elindítja legelső űrhajóját
Az USA legelső, egyszemélyes űrhajótípusa a Mercury 1961. november 29-én indult útjára. A kísérlet egyik célja az volt, hogy embert juttassanak Föld körüli pályára, majd épségben visszahozzák, a másik cél pedig arra irányult, hogy az USA megszerezze magának a világelsőséget az űrben. A szerkezet fedélzetén azonban egy Enos nevű csimpánz foglalt helyet. A MA-5 típusú változat kétszer megkerülte a Földet, majd az óceánba csapódott.

Források:
http://tortenelemtanulas.blog.hu/2014/12/02/210_eve_koronazta_onmagat_csaszarra_napoleon
http://mult-kor.hu/cikk.php?id=8081
http://mult-kor.hu/cikk.php?id=8091
http://members.iif.hu/visontay/ponticulus/rovatok/limes/napoleon_orosz.html
http://www.winstonchurchill.org/images/assets/timeline.jpg
http://tortenelemcikkek.hu/node/106
http://tortenelemcikkek.hu/node/360
http://mult-kor.hu/cikk.php?id=3794
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1943_november_28_megkezdodik_a_teherani_konferencia/
http://veke.hu/2007/11/120-eve-jarnak-villamosok-budapesten/
http://mult-kor.hu/cikk.php?id=15624
http://www.urvilag.hu/mercury_es_gemini/20060518_egy_amerikai_a_vilagurben_45_eve_repult_az_elso_mercury_urhajo_1resz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus 2018
Ke Sze Cs Szo Va
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2