Törevent: Mi is történt a héten?

343. december 6. – Szent Miklós püspök halála
A későbbi Szent Miklós, aki a Mikulás legendájának is alapul szolgál, eredetileg a kis-ázsiai Myra püspöke volt, és már életében mint az elesettek bőkezű támogatóját ismerte a közvélemény.
Miklós születésének legvalószínűbb dátumát 260-270 közé teszi a közvélemény, helyszínileg pedig a kis-ázsiai Patarába. Családja jómódban élt, de már pápagyerekkorában közeledett az önmegtartóztató életmódhoz, de az egyházi pályához igazán szülei halála után került, amikor a püspök nagybátyja vette gyámsága alá. A legenda szerint Myra püspöki székében 52 éven keresztül ült, és itt indult el híre igazságérzetének, jóságának, bőkezűségének, ami messze földre eljutott. 343. december 6.-ára teszik halálát, ami így lett a későbbi szent ünnepnapja is. A legendák leginkább a csodás történeteket szokták kidomborítani, ezért is lehet, hogy a keleti kereszténység szemében egyike lett a legfőbb védőszenteknek, mint Poszeidón utódja, és a hajósok védőszentje. Ezzel szemben a nyugati keresztények elsősorban a jólelkűségét és a bőkezűségét őrizték meg a legendák, ilyen volt, hogy saját vagyonából adakozva ment meg eladósorba került lányokat a prostitúciótól, vagy hogy megmenti saját városát az éhezéstől, vagy akár azt, hogy egy gyilkosság áldozatát éleszti fel imáival.

1941. december 7.  – A Pearl Harbour elleni japán támadás
pearl harbor

Az Amerikai Egyesült Államok sokáig, az I. világháborúhoz hasonlóan, semleges politikát folytatott a II. világégés alatt is, azonban amikor a saját partjait érte támadás, nyilvánvaló volt, hogy harcba kell lépnie. Ez a momentum volt Pearl Harbor, az amerikai flotta egyik bázisa elleni japán támadás, ami amellett, hogy több ezer amerikai életet követelt, végső soron eldöntötte a II. világháború végkimenetelét. Sokáig nem értették, hogy Japán miért is indította meg a támadást, de 2002-ben megtalálták egy japán tengeralattjáró roncsait, nem messze innen, amit valószínűsíthetően egy amerikai romboló semmisíthetett meg.

1980. december 8. – John Lennon meggyilkolása

A világ egyik legismertebb együttese, a Beatles volt, aminek örökérvényű rigmusai talán sose fognak kimenni a divatból. Ennek a zenekarnak volt a gitárosa és énekese is John Lennon, és dalszövegírói tevékenysége szerepet játszott abban is, hogy a Beatles szövegei egyre intelektuálisabbak lettek. 1970-es felbomlásuk után szólókarrierbe kezdett, ami több viszontagság után 1980-ban újra felívelt, ám David Chapman egy éjszaka a saját háza előtt lelőtte a nagysikerű zenészt, aki a korházba szállítás közben meghalt.

1946. december 10. – Létrehozzák a Magyar Államrendőrség Államvédelmi Osztályát

A köznyelvben csak ÁVO-ként emlegetett  intézmény, több poltikai-rendészeti osztály összevonásából, illetve az elődjének is tekinthető Belügyminisztériumi Államvédelmi Hatóságból (röviden ÁVH) alakult ki. A Kommunista Párt egyik legfőbb eszköze volt, mind a hatalom megszerzésében, mind a hatalom fenntartásában is. Központja a Andrássy út 60.-ban volt, ami a későbbiekben a mint a társadalom ellen alkalmazott terror szimbolizálta.nobel

1901. december 10. – Az első Nobel-díjak kiosztása

Az 1896-ban meghalt Alfred Nobel nevéhez több dolgot is tudunk kötni, hiszen a 20. századi haditechnika neki köszönheti a dinamit feltalálását, azonban ennél egy sokkal jelentősebb dolog is hozzá köthető, hiszen az általa 1895-ben megírt végrendeletében létrehozza a későbbiekben róla elnevezett kitüntetést, amihez komoly pénzjutalmat fel is ajánlott, amit vagyona kamataiból kívánt fedezni.

1351. december 11. – Nagy Lajos kihirdeti az ősiség törvényét

A törvény legfontosabb momentuma, hogy a nemesi földbirtok utáni rendelkezés jogát szigorú keretek közé szorítja, amivel Lajos király konzerválni tudta a földbirtokrendszert, illetve ezzel a földbirtokra épülő hadrendszert is sikeresen kialakította.

Források:

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/343_december_6_szent_miklos_puspok_halala/

http://mult-kor.hu/cikk.php?id=3742

http://mult-kor.hu/cikk.php?id=11759

http://mult-kor.hu/cikk.php?id=15780

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1901_december_10_az_elso_nobel_dijak_kiosztas

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1351_december_11_nagy_lajos_kiraly_kihirdeti_az_osiseg_torvenyet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus 2018
Ke Sze Cs Szo Va
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2