Törevent: Mi is történt a héten?

 

 

1863.01.01 – Abraham Lincoln felszabadítja a rabszolgákat 

LincolnAz Amerikai Egyesült Államok függetlenedése után kétféleképpen indult meg a gazdálkodás az államok területén, a fejlettebb észak terültén az ipar kezdett virágozni és a farmergazdálkodás kapott hangsúlyt, ezzel szemben a déli államok úgynevezett rabszolgatartó gazdálkodást folytattak. Lincoln már családi hagyományaiból kifolyólag is elvetette a rabszolgaság intézményét, jóllehet éppen ez vezetett később el a polgárháború kirobbanásáig, mivel bár a déli államok kifejezetten ellenezték a megválasztását, 1860-ban mégis megválasztották elnöknek. Elképzeléseit a rabszolgák felszabadításával kapcsolatban azonban csak 1862-re sikerült törvénybe iktatni, ami csak a rákövetkező újévkor lépett hatályba. 1863. január 1-én Lincoln felszabadította a déli államok tulajdonában lévő összes rabszolgát. Azonban be kell látnunk, hogy bár a XIX. század egyik fontos momentuma volt, de meghatározta magának a polgárháborúnak kimenetelét is, mivel a felszabadítással több ezer rabszolga csatlakozott az északiak haderejéhez.

 

1890.12.26. - Meghal Heinrich Schliemann, Trója felfedezőjeTrója

Heinrich Schliemann élete során elhatározta, hogy megtalálja  a Homérosz által leírt Trójáját, aminek a létezésében még a történész körökben is kételkedtek. A homéroszi szövegek útmutatásai alapján kezdett ásni, 1873-ban pedig törekvéseit siker koronázta, megtalálta Tróját, ezen felül pedig Priamosz palotáját és felbecsülhetetlen aranykincseit is.  1876-ban pedig további kutatások során Atreusz, Kasszandra és Agamemnón sírját is sikeresen feltárta. Mindez átalakították a homéroszi görögökről és az ősmediterrán kultúráról alkotott addigi tudományos nézeteket.

 

Kepler1571.12.27. - Megszületett Johannes Kepler csillagász 

A német csillagász és matematikus 445 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot. Kepler hitt a kopernikuszi rendszer igazságában és abban, hogy az egyén és az univerzum összhangban van egymással. Kimutatta, hogy a Mars ellipszis pályán kering, melynek egyik fókuszában a Nap áll. Elemezte a látás folyamatát is, lefektetve az emberi szem szerkezetére vonatkozó alapismereteket. Munkájának gyümölcse: a Kepler-féle távcső két, illetve három lencséből állt, így valódi, vetíthető képet adott az emberek számára.

 

1895.12.28. - A Lumiére testvérek első nyilvános filmvetítése

Lumiére mozi


„A találmányom […] használható, mint egyfajta tudományos kuriózum, de ezen kívül semmiféle gazdasági haszna nincsen.”

(Auguste Lumiére)

 

December 28-án tartották a Lumiére fivérek első nyilvános filmvetítésüket a párizsi Salon Indien du Grand Café közönsége előtt, amivel új korszakot nyitottak a képi ábrázolás történetében. A Cinématographe debütálása történelmi jelentőségű volt, hiszen ez a találmány a felvételre, tárolásra és vetítésre egyaránt alkalmasnak bizonyult. A technikatörténet az 1895. december 28-i előadást tekinti a mozi születésének, hiszen ez volt az első alkalom, hogy a közönség pénz fejében egy vászonra kivetített előadást tekinthetett meg. Érdekesség, hogy a Lumiére testvérek a mozgóképeket haszontalan és értéktelen szórakozásnak tartották, és úgy vélték, sohasem hódítja majd meg a nagyközönséget. Ma már tudjuk, hogy jelentősen tévedtek!

 

1170. december 29. - Merénylet Becket Tamás ellenBecket Tamás

December 29-én halt mártírhalált Becket Szent Tamás angol érsek, akit négy lovag a canterburyi katedrális főoltára előtt kaszabolt le. A szégyenletes gyilkosságot elkövető nemes urak II. Henrik király jóindulatának elnyerése érdekében végeztek a Beckettel ugyanis az érsek minden eszközzel igyekezett megakadályozni az uralkodó egyház feletti befolyásának növekedését. Halála általános felháborodást váltott ki Európában, III. Sándor pápa pedig mártírrá, majd 1173-ban szentté avatta a canterburyi érseket.

 

1600. december 31. - A Brit Kelet-indiai Társaság alapítása

 

I. Erzsébet AngliaI. Erzsébet királynő, aki a Távol-Keleten kecsegtető haszon bűvöletében december 31-én számos kedvezményt és 21 esztendőre szóló monopóliumot adott a „Kelet-Indiával kereskedő londoni kormányzó és kereskedők” számára, ami a Magellán-szorostól nyugatra és a Jóreménység fokától keletre bírt érvénnyel. A Társaság kezdetben a fűszerekre specializálódott, de idővel az összes jelentős távol-keleti árucikk kereskedelmét magához ragadta: gyapotot, selymet, teát és ópiumot is szállított, amivel hatalmas hasznot szerzett meg. Bár 1858-ban megszűnt, addig az esztendőig egyre csak fejlődött és gyarapodott: India meghódítása mellett a 18-19. század fordulóján Fokföldet és Szent Ilona szigetét is az ellenőrzése alá vonta, emellett pedig a profit növelése céljából Kínában is sikerrel terjeszkedett.


Források:

 

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1600_december_31_a_brit_kelet_indiai_tarsasag_alapitasa/
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1170_december_29_merenylet_becket_tamas_ellen/
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1895_december_28_a_lumiere_testverek_elso_nyilvanos_filmvetitese/
http://mult-kor.hu/cikk.php?id=1294
http://mult-kor.hu/cikk.php?id=11963
http://mult-kor.hu/cikk.php?id=19259
http://tortenelemklub.com/node/13
http://mult-kor.hu/cikk.php?id=16089&pIdx=2&print=1
http://www.csillagaszat.hu/wp-content/uploads/2009/03/kepler2.jpg
http://cultura.hu/wp-content/uploads/2015/02/cultura-cinematographe-lumiere-kicsi.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/43/Thomas_Becket_Murder.JPG
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/23/Coat_of_arms_of_the_East_India_Company.svg/647px-Coat_of_arms_of_the_East_India_Company.svg.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus 2018
Ke Sze Cs Szo Va
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2