Törevent – Mi is történt a héten?


1493. január 15. Kolumbusz Kristóf hazaindul első expedíciójáról
KolombuszKolumbusz Kristóf 1492-ben indult el 3 hajójával Spanyolországból abban a reményben, hogy nyugat felé hajózva elérheti Indiát. Közel 3 hónapnyi utazás során eljutott Közép-Amerika partvidékeire, ahol egy új világ fogadta. Addig még Európában nem ismert növényeket és fűszereket talált, melyekkel bőségesen megpakolta hajóit a visszaútra. Hazatérése után még háromszor hajózott el a karibi térségbe, de haláláig abban a hitben élt, hogy Indiába jutott el. Azt, hogy egy addig nem ismert kontinensre jutottak el, Amerigo Vespucci ismerte fel, az Amerika elnevezés is utána született meg. Nem telt sok időbe, hogy az akkori nagyhatalmak –Spanyolország és Portugália – felismerjék az Újvilág nyújtotta szabad föld, nyersanyag és munkaerő lehetőségét, és elinduljon a későbbi évszázadokat meghatározó gyarmatosítási küzdelem.

 

1431. január 9. megkezdődik Jeanne d'Arc pereJeanne dArc
Ha a százéves háborút említjük, elengedhetetlenül is hozzákapcsoljuk Jeanne d’Arc személyét, aki a francia történelem egyik legnagyobb hősnője lett. A háború az 1420-as troyes-i békével érte el a mélypontját a franciák részéről, mely során átadta a trónt az angol királynak. Jeanne d’Arc, az ,,orleansi szűz” egy olyan mozgalmat indított el, mely az egész francia népet egybekovácsolta, és sorozatos győzelmeket arattak. 1430-ban viszont az angolok fogságába esett, ahonnan a VII. Károly nem mentette ki. Jeanne d’Arc sorsa 1431-re megpecsételődött, de máglyahalálával a francia nép mártírja lett.


Kr. e. 49. január 10. Caesar átlépi a Rubicont
CaesarCaesart ma mindenki a Római Birodalom egyik legnagyobb hadvezérének tekinti, és nem alaptalanul. Kr.e. 60-ban Crassusszal és Pompeiusszal megalakította az első triumvirátust, így a birodalmat a köztársaság irányítása az ő hatáskörük alá került. Caesar, mint Gallia helytartója, egyre nagyobb sikerekre tett szert, így veszélyes lett Pompeiusra és Crassusra. Kr.e. 49-ben Caesar meg akarta hosszabbítani galliai hivatalát, amit Pompeius nem hagyott jóvá, félve a további hódításaitól. Caesarnak vissza kellett térnie Rómába, ám ezt a hadseregével tette meg, ekkor hangzott el híres mondata ,,A kocka el van vetve”. Caesar hamarosan Róma egyeduralkodó consulja lett, mígnem Kr.e. 44. március 15-én meg nem gyilkolták.


1928. január 11. Trockijt Kazahsztánba száműzik
TrockijTrockij az Oroszországi Szocialista Párt egyik legmeghatározóbb alakja volt, aki élénken részt vett az 1917-es októberi szocialista forradalomban Lenin oldalán. A Vörös Hadsereg megszervezésével jelentősen hozzájárult a polgárháború győzelméhez, ezért Lenin kulcspozíciókat bízott rá a pártban, és őt akarta megtenni utódjának. 1922-ben Lenin mégis Sztálinnak adta át a pártfőtitkári hivatalt, így Trockij karrierjének gyakorlatilag vége lett. Sztálin a politikai tisztogatás keretén belül gyorsan száműzte ellenfeleit, melynek Trockij is áldozatául esett 1928. január 11-én. Sztálin pár éven belül sikeresen kiépítette a totális diktatúráját, melyben a tisztogatások egyre gyakoribb jelenségek lettek, és az 1953-ban bekövetkezett halála után is jelen voltak.


1893. január 12. Hermann Göring születéseGöring
Hermann Göring a náci Németország egyik legbefolyásosabb főparancsnoka volt, és Hitler egyik legfőbb híve. Rövid időn belül nagy sikerekre tett szert a légierőnél az első világháborúban, több kitüntetést is kapott. 1922-ben belépett az NSDAP-ba, ahol Hitler az SA parancsnoki pozíciójával bízta meg. 1933-ban Hitler bevonta a kormányába, melyben jelentősen hozzájárult a háborúra való felkészüléshez. Teljesen azonosult Hitler céljaival, ám hűségét a parancsnoki döntése elé helyezte, ezért egyre gyakrabban szenvedett vereségeket, többek között Sztálingrádnál 1943-ban. A háborúban az amerikaiak fogságába esett, és 1946-ban a nürnbergi per keretein belül halálra ítélték. Göring nem várta meg a kivégzését, 1946. október 15-én ciánnal vetett véget az életének.


1967. január 14. Kállay Miklós miniszterelnök halála
KállayKállay Miklós 1942-44 között töltötte be a miniszterelnöki pozíciót Magyarországon. Németellenes és angolbarát politikusként Horthy elvárta tőle, hogy lazítson a németekkel való kapcsolaton. Kállay igyekezett a német igényeknek eleget tenni, de közben a szövetségesekkel is igyekezett tárgyalni a háború befejezéséről. 1943 szeptemberében titkos fegyverszüneti megállapodást kötött, de ez sosem tudott életbe lépni, mert a német titkosszolgálat tudomást szerzett róla. március 19-én a német megszállással lemondásra kényszerült. Októberben a nyilasok, majd a németek fogságába került, ahonnan az amerikaiak szabadították ki. A kommunisták elől Olaszországba, majd az Egyesült Államokba menekült, és már nem tért haza többé. 1967. január 14-én halt meg New Yorkban, hamvai a rendszerváltás után kerültek Magyarországra.

Források:
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1493_januar_15_kolumbusz_kristof_hazaindul_elso_expediciojarol
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1431_januar_9_megkezdodik_jeanne_d_arc_pere
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/kr_e_49_januar_10_caesar_atlepi_a_rubicont
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1928_januar_11_trockijt_kazahsztanba_szamuzik
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1893_januar_12_hermann_goring_szuletese
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1967_januar_14_kallay_miklos_miniszterelnok_halala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus 2018
Ke Sze Cs Szo Va
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2